Голямото среднощно плюскане влошава диабетния контрол


vd 01/03/2007

Един от десет човека със захарна болест похапва обилно късно вечер или дори става от леглото посред нощ, за да погълне допълнителна закуска, показаха резултатите от проучване, публикувани през 2006 година в списание Diabetes Care.

Синдром на нощното ядене означава поемане на повече от 25% от общите калории за деня след вечеря или събуждане най-малко три пъти в седмицата за допълнителна закуска през нощта.

Хората, които страдат от този синдром, предпочитат да замезват нощем с богати на мазнини и въглехидрати храни. Подобно разстройство в хранителното поведение е особено неблагоприятно за хората с диабет, които трябва да спазват диетичен режим.

Среднощните гладници страдат по-често от депресия, булимия и синдром на лакомото ядене. Те по-често са самотници и са на по-млада възраст.

Данните от проучването посочват също така, че склонните към нощни угощения имат 2.2 пъти по-често висок гликиран хемоглобин, 2.6 пъти по-често са със затлъстяване и 2.6 пъти по-често имат едно или повече хронични усложнения в сравнение с останалите сладки хора на същата възраст и пол.