Епидемия от захарна болест в Канада


vd 01/03/2007

Броят на диабетиците в най-населената и етнически разнообразна провинция на Канада – Онтарио, вече е над този предсказван за 2030 година, което според учените показва, че очакваната глобална диабетна епидемия ще е по-страшна от прогнозираната.

Диагностицираните хора с диабет в Онтарио са се увеличили с 69% за периода 1995-2005 година. Прогнозата на Световната здравна организация е била за глобален ръст на диабетиците с 39% от 2000 до 2030 година, което показва, че цифрите в канадската провинция са изпреварили чувствително този темп.

Очакванията са, че над 10% от възрастното население на Онтарио ще бъде с диабет до 2010 година, като подобни са тенденциите в повечето развити държави, според публикация в известното медицинско списание Lancet.

Увеличената заболеавемост се дължи главно на диабет тип 2, който е свързан със затлъстяване, обездвижване и неподходящ хранителен режим, като специалистите твърдят, че най-опасен е ефектът от безконтролната консумация на висококалорични (бързи) храни и обикновени (подсладени със захар) безалкохолни напитки.

Ако канадските данни са индикатор за разпространението на диабета в развитите държави, то само след три години, в повечето от тях 10% от възрастните ще са диагностицирани със заболяването, изискващо огромни разходи от обществото, държавата и здравните системи…

До 2010 година се очаква увеличаване на диабетиците във Великобритания с 30%. Тези данни са консервативни. По-вероятно е да се повтори „канадският модел“ на епидемичен ръст, в резултат на затлъстяването и застаряването на населението, обяви през март DiabetesUK.