Диабетно затъмнение на планетата01/03/2007

Диабетът е хронично метаболитно нарушение, характеризиращо се с висока кръвна глюкоза. Проблемът засяга около 5% от всички възрастни жители на планетата.

Захарната болест убива толкова хора, колкото и СПИН. Това, всъщност, не е парадоксално явление.

Всички се страхуваме да не се заразим от ХИВ и да не заболеем от СПИН. Четем усилено по този въпрос и взимаме предпазни мерки. Благославяме спринцовките и иглите за еднократна употреба и следим дали децата ни са излезли с кондом в джоба…

Невежеството по отношение на захарната болест, обаче, е повсемесно и в резултат на това голям брой диабетици се диагностицират едва по повод на изявените хронични усложнения… Често те правят направо миокарден инфаркт, мозъчен инсулт, загубват зрението си… Едва тогава се откриват високите стойности на кръвната глюкоза, нарушенията в липидния профил, повишеното артериално налягане.

Високите нива на кръвната глюкоза не са заразни за околните и не болят. Те тихо убиват по един човек на всеки 10 секунди…

Диабет тип 2 ще представлява сериозен проблем за здравните системи. Той се среща при 90-95% от сладките хора. Дължи се на инсулинова резистентност в резултат на комбинацията от урбанизация, затлъстяване, заседнал начин на живот, системно прехранване и стрес.

Въпреки че диабет тип 2 не може да бъде излекуван, то в много от случаите неговото развитие може да бъде предотвратено с помощта на нескъпи стратегии като диета с намален внос на калории и повишена мускулна активност. Проблемът е, че той дълго остава „в сянка“ и страдаме от неговите хронични и инвалидизиращи последици.

Да си припомним или да научим, че има два основни типа захарна болест. Молим, всички членове на нашия/ваш Клуб Д, да посочат долните обяснения на приятели, колеги, съседи.

Инсулинът изпълнява ролята на ключ, който отваря вратата на мускулните клетки и позволява на глюкозата да навлезе в тях. Поради това, той се нарича антидиабетен хормон.

Диабет тип 1

Причинява се от разрушаване на бета клетките в панкреаса от собствената имунна система на тялото и поради това те не могат да произвеждат инсулин. Годишно в света заболяват около 70 000 деца.

Този тип засяга по-често младите хора. Честотата на заболяването се увеличава с около 3% на година, но причината затова остава неизвестна.

Диабет тип 2

Антидиабетният хормон не действа правилно – вратата на мускулните клетки остава затворена и навлизането на глюкозата в тях е затруднено. Нарушението се нарича инсулинова резистентност.

Панкреасът (задстомашната жлеза) започва да произвежда повече инсулин от нормалното, за да преодолее проблема. Ако не се вземат мерки за намаляване на инсулиновата резистентност, то бета-клетките се претоварват и постепенно се изтощават. Възниква преддиабетно състояние, което прогресира до изявена захарна болест. На този етап панкреасът не може повече да произвежда нормални количества инсулин.

За да се намали рискът за диабет тип 2, е необходимо да се подобри инсулиновата резистентност. За целта, човек трябва да натоварва мускулите си редовно и да намали част от телесните си тлъстини.

Ако сте на възраст между 35 и 65 години, можете да оцените до каква степен сте застрашени от диабет тип 2 през следващите пет години като посетите уебсайт http://drs.dife.de. Тестът (Diabetes Risk Score) е разработен от немски диабетолози. Той не може да се използва от хора, които вече имат диагностициран диабет тип 1 иили тип 2.

При захарна болест, независимо от причината за нейното възникване, нивото на кръвната глюкоза остава по-високо от нормалното. Когато стойностите надхвърлят определена граница (бъбречен праг), то глюкоза се появява и в урината.

Високата кръвна глюкоза отключва здравни проблеми в бъбреците, очите, сърцето и нервите. Над един милион ампутации всяка година се дължат на диабета. Той е водеща причина за слепота и бъбречна недостатъчност, нуждаеща се от диализа, в развитите страни. Допълнително, сладките хора развиват четири пъти по-често сърдечносъдово заболяване в сравнение с останалото население.