Затлъстяването и високата кръвна глюкоза – опасни за простатата


vd 01/12/2006

Затлъстелите мъже, както и тези с високи нива на кръвната глюкоза, имат повишен риск за доброкачествена хиперплазия на простатата, показаха резултатите от проучване на Калифорнийския университет в Сан Диего, публикувани в Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

Учените са изследвали 422 души на възраст между 27 и 84 години, от които 22% били с уголемена простата.

Най-затлъстелите мъже са имали 3.5 пъти по-голям риск за уголемена простата в сравнение с връстниците си с нормално тегло. Хората с високи нива на кръвната глюкоза са имали три пъти по-голям риск за хиперплазирала простата, сравнени с връстниците си с нормални нива.

Диагностицираните с диабет участници в проучването са имали два пъти по-голям риск за уголемена простата в сравнение с недиабетиците.

Мъжете с доброкачествена хиперплазия на простатата, като правило, са били по-тежки и с по-висок Индекс на телесната маса (ИТМ). Всяка 1 точка увеличение в ИТМ (например от 27 на 28 кг/м2) води до увеличение на обема на жлезата с 0.41 кубически сантиметра.

Доброкачествената хиперплазия на простатата води до трудности при уриниране и непълно изпразване на пикочния мехур. Състоянието може да бъде лекувано оперативно или с медикаменти.

ИТМ се изчислява като теглото на всеки човек в килограми се раздели на ръста му в метри, повдигнат на квадрат.

Например, човек с тегло 97 кг и ръст 1.75 метра има

ИТМ = 97/(1.75 х 1.75) = 31 кг/м2

ИТМ равен или по-висок от 30 кг/м2 показва затлъстяване. ИТМ, равен или по-висок от 25 – наднормено тегло.

Нормално тегло означава ИТМ 18.5-24.9 кг/м2 и обиколка на талията при мъжете с европеиден произход най-много 94 см (при жените най-много 80 см).

Посоченият размер за нормална обиколка на талията не зависи от това дали даден човек е с „по-едра“ костна структура, „по-набит“, „по-мускулест“ и т.н. С това пояснение отговаряме на наши читатели, които питат дали хората с по-висок ръст могат да имат по-широка талия от посочената.

По-голяма обиколка от 94 см при мъжете и 80 см при жените показва коремно (централно) затлъстяване (а не „по-едри кости“) и се свързва с повишен риск за сърдечносъдово заболяване, особено когато се съпровожда от повишени нива на триглицериди, нисък „добър“(HDL, ЛВП – липопротеини с висока плътност) холестерол, повишено артериално налягане и повишена кръвна глюкоза.

Novo Nordisk