Затлъстяването е свързано с недоспиването


vd 01/12/2006

Тенденцията децата и младежите да си лягат късно и да не си доспиват е свързана с епидемията от затлъстяване сред тях, според учени от Бристолския университет, които съветват от детските стаи да бъдат извадени телевизорът, компютърът, мобилният телефон и електронните игри.

Според тях, недоспиването води до промени в обмяната на веществата, които допринасят за развитието на затлъстяване, а то от своя страна – за инсулинова резистентност, нарушен глюкозен толеранс/диабет тип 2 и сърдечносъдови заболявания.

Деца на три години, които редовно не си доспиват, имат повишен риск за затлъстяване на 7-годишна възраст. Недостатъчният нощен сън води до по-високи нива на хормона грелин, които се освобождава от стомаха и предизвиква чувството на глад, както и на увеличаване на хормона лептин, който се освобождава от мастната тъкан, когато енергийните нива са ниски.

Децата, които не си доспиват, се събуждат уморени и се движат по-малко през деня, което също допринася за натрупването на килограми. В същото време, това води и до порочния кръг, където липсата на достатъчно физически упражнения през деня не допринася за пълноценен сън следващата нощ…

Препоръката на специалистите е за редовни занимания със спорт, дълги разходки, спазването на времето за лягане и ставане, избягването на обилно хранене вечер, сън в тъмна стая, която не е прекалено затоплена. През почивните дни може да се допуснат два-три часа допълнителен сън, но не повече, защото това нарушава „вътрешния часовник“ на организма.

Novo Nordisk