Транс мазнините са вредни за сърцето


vd 01/12/2006

Консумацията на транс мазнини е самостоятелен рисков фактор за развитието на исхемична болест на сърцето (стенокрадия, миокарден инфаркт), показа нов анализ на данните от проспективно проучване на здравето на 30 000 медицински сестри (Nurses’ Health Study).

За период от шест години проследяване е било установено, че извън останалите диетични и свързани с начина на живот сърдечносъдови рискови фактори, високият дневен прием на транс мазнини е увеличавал вероятността за увреждане на съдовете на сърцето.

Жените, които са консумирали най-много транс мазнини (над 2 грама на 1000 ккалории), са имали 3.3 пъти по-висока заболеваемост от исхемична болест на сърцето в сравнение с тези, които са приемали най-малко от тези мазнини (под 1.3 грама на 1000 ккалории).

Умерените потребителки на нездравословните мазнини са имали с 50% по-висок риск да развият сърдечно заболяване, а сериозните консуматорки – със 70% в сравнение с тези, които са предпочитали ненаситени варианти.

За количествено определяне на хранителния внос на транс мазнини е било измервано тяхното ниво в еритроцитите на кръвта. Колкото по-високо е било това ниво, толкова пораженията върху съдовете на сърцето са били по-сериозни, като корелацията е статистически достоверна.

Хранителната индустрия е източник на хидрогенирани мазнини, които са вредни за човешкото здраве. Необходимо е да се въведат строги правила за ограничаване на тяхното производство, е основният извод на авторите на проучването, докладвано през ноември на годишните научни сесии на Американската сърдечна асоциация.

Използването на транс мазнини в ресторантите на Ню Йорк ще бъде силно ограничено и след това напълно елиминирано, реши кметството на града. До 1 юли 2007 година заведенията за обществено хранене трябва да започнат да използват растително олио и маргарин, които съдържа под 0.5 грам от вредните мазнини в една порция, а до 1 юли 2008 година да ги премахнат от всички приготвяни от тях храни.

Мярката на общината на Ню Йорк ще засегне над 20 000 заведения за обществено хранене – закусвални, бистра и ресторанти, включително веригите МакДоналдс и Кентъки Фрайд Чикен.

Министерството на здравеопазването на САЩ въведе строги изисквания върху опаковките на готовите храни да се отбелязва съдържанието им на транс мазнини, като това решение бе подкрепено от редица организации, сред които Американската колегия на кардиолозите, Американската диабетна асоциация, Американската академия на педиатрите, Центърът за социалнозначими изследвания и други.

Novo Nordisk