ПАЦИЕНТЪТ – ГОЛЕМИЯТ ИЗЛЪГАН


vd 01/12/2006

Всяка година стартът на преговорите за новия рамков договор в здравеопазването е съпроводен с надеждите на милиони пациенти, че най-накрая ще получат качествено, навременно и адекватно лечение. В повечето случаи добрите намерения на преговарящите – Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), Българският лекарски съюз (БЛС) и Съюзът на стоматолозите в България (ССБ), остават само в сферата на мечтите. Хората продължават да чакат с часове пред кабинетите на личните си лекари, парите редовно не стигат, направленията за прегледи при специалист и за изследвания свършват в първите дни на месеца.

Тази година не прави изключение. Дори е още по-зле. Стартът на преговорите се спъна във високомерието на ръководствата на касата и на лекарския съюз. Опитите на двата управителни съвета да се срещнат остават безуспешни, защото нито една от страните не иска да уважи поканата на другата за начало на официалните преговори.

Този път обаче настървението, с което касата защитава своето „право“ надминава всички граници на приличието, прехвърчат обидни квалификации. „Нещата, които се представят от НЗОК в последните месеци, не кореспондират с истината и не БЛС, а именно касата отказа през месец юли да стартират преговорите за бюджет, твърди председателят на БЛС д-р Андрей Кехайов. И допълва, че предложеният бюджет от здравната каса не прави нищо друго, освен да лимитира определени направления в здраваеопазването. „Отговорността на институциите по цялостното качество на изпълнение на услугите в здравеопазването, в това число и на взаимния контрол, изисква договор!“, заяви още д-р Кехайов.

Многозначителен е и един друг дребен наглед факт: едва 170 депутати се оказаха заинтересовани от парите за здраве на българите, когато Народното събрание започна окончателното приемане на бюджета на НЗОК за 2007 година. Повечето народни избраници гласуваха като селски кметове, без да знаят точно за какво дават вота си.

В същото време обикновен гражданин разсъждаваше пред заобиколили го неколцина души: „Всеки месец само за мен в НЗОК влизат около 70 лв., което прави годишно 840. През тази година не съм ползвал услугите на личния си лекар, защото там, където работя имаме лекар и здравна застраховка. Питам какво чиновниците направиха с моите пари? И ако утре ми се наложи ще трябва ли да чакам кефа на така наречения министър Гайдарски, за да ми направят необходимите изследвания и консултации със специалист или да платя отново.“

В един момент НЗОК изненадващо прие изцяло предложените от БЛС цени и обеми на медицинските дейности за 2007 година. Според лекарите обаче това е станало само защото касата има право едностранно да ги намалява всеки месец, ако се надвишат определените от нея лимити.

Така и след поредния кръг от преговорите, остава неясно дали двете страни ще подпишат все пак Национален рамков договор 2007. Ръководството на НЗОК изрази надежда, че това ще стане преди 22 декември, какъвто е срокът в закона. Договарянето е заменено с регулация, опонира ръководството на лекарския съюз, който свиква събор, за да реши дали ще подпише или ще обяви протести. Ръководството на съюза изпрати декларация до лидерите на тройната коалиция, в която се иска да поемат политическа отговорност, защото в момента се променя здравноосигурителният модел.Очаква се тримата да обсъдят проблемите в здравеопазването тази седмица.

Според лекари, договарянето с касата се е обезсмислило и те пак се готвят за протести. А големия излъган отново си остава пациентът.

Novo Nordisk