Незабавна промяна в начина на живот!


vd 01/12/2006

Първата стъпка в борбата с диабет тип 2 е промяната в начина на живот, която може да намали прогресирането на заболяването с 58% и да отложи развитието на диабетна хипергликемия при хората с нарушен глюкозен толеранс с 11 години. Нарушеният глюкозен толеранс е състояние, при което нивото на кръвната захар два часа след нахранване е между нормалните и диабетните стойности.

Промяната в начина на живот представлява загуба на 5% от изходното тегло с помощта на:

– намалено енергийно съдържание на храната – мазнините трябва да доставят под 30% от общите дневни калории и наситените мазнини – под 10%

– повишен внос на фибри – най-малко 15 грама на 1000 ккалории

– умерена физическа активност най-малко 30 минути дневно

Поддържането на нива на кръвната глюкоза над оптималните стойности е причина за 21% от смъртните случаи поради исхемична болест на сърцето и 13% от инсултите в света.

Захарната болест пряко или коствено отнема живота на 3.16 милиона хора годишно и е петата причина на смъртност на планетата, показаха данните от проучване, публикувани през ноември в британското медицинско списание Lancet. В изследането са участвали 52 страни, като то е обхванало мъже и жени, живеещи в различни географски райони.

Другите рискови фактори за съкратена продължителност на живот са тютюнопушенето, затлъстяването и високото ниво на холестерол в кръвта.

Около 959 000 смъртни случаи са причинени пряко от неконтролираната захарна болест. Около 1 490 000 хора умират от исхемична болест на сърцето (миокарден инфаркт, внезапна сърдечна смърт) и 709 000 от инсулт, които са свързани с повишена кръвна глюкоза.

От общо 2.2 милиона хора, които стават жертви на фатални сърдечносъдови инциденти, 1.8 милиона (84%) са в страните с ниска или средна степен на икономическо развитие.

Novo Nordisk