Намалява ли кафето риска за диабет тип 2?


vd 01/12/2006

Консумацията на кафе води до чувствително по-малък риск за развитието на диабет тип 2, показаха резултатите от ново проучване в САЩ, сравнило честотата на изява на заболяването при пиещи и изобщо непиещи тази напитка хора.

Антидиабетният ефект на кафето е бил наблюдаван както при настоящите, така и при бившите редовни потребители на напитката. Интересно е също така, че не е имало разлика дали те са консумирали кафе със или без кофеин. Авторите предполагат, че защитното действие на кафето не се дължи на съдържащия се в него кофеин.

В проучването, публикувано през ноември в списание Diabetes Care (http://care.diabetesjournals.org), са участвали 910 мъже и жени на възраст 50 години и повече, които са били без изявен диабет в началото на проследяването им. За целта е било проведено изходно орално обременяване с глюкоза за откриване на нарушен глюкозен толеранс (повишени стойности на кръвната глюкоза на втория час след изпиването на 75 грама разтворена във вода глюкоза).

Осем години по-късно, бившите и настоящите потребители на кафе са имали с около 60% по-малка честота на диабет тип 2 в сравнение с тези, които никога не са пили кафе. Протективният ефект се е запазил и след изключване на влиянието на други фактори като физическа активност, тегло, тютюнопушене и артериално налягане, които могат да се намесват във вероятността за нарушение в обмяната.

Кафето е имало благоприятно действие дори в групата с нарушен глюкозен толеранс в началото на проследяването (317 души). Нарушеният глюкозен толеранс е преддиабетно състояние. Настоящите или бившите консуматори на напитката са имали с 69% по-малка честота на изявил се диабет тип 2 в сравнение с непиещите изобщо кафе.

Авторите подчертават, че не се знае на настоящия етап колко чаши дневно трябва да се консумират, за да се постигне защитен ефект срещу диабет тип 2. Интересно е, че нито един от редовните почитатели на тази напитка, участвали в настоящото проучване, не е бил тежък пияч на кафе.

Честотата на затлъстяването, нарушения глюкозен толеранс и диабет тип 2 се увеличава в западните държави. Необходими са допълнителни изследвания дали пиенето всеки ден на кафе може да намали сладката епидемия, както и дали има разлика между кофеинираното и декофеинираното кафе.

Novo Nordisk