Диабет тип 2 – болест на възрастните в миналото, все по-честа при децата днес


vd 01/12/2006

Диабет тип 2 се превръща в често срещана болест сред децата, която рядко се диагностицира навреме, защото доскоро бе считана за заболяване на възрастните, според участниците в Световния диабетен конгрес, който се състоя в Южна Африка през декември.

Над 70 000 деца под 15 години развиват диабет тип 2 всяка година, като тази форма на захарната болест, дъжаща се на детско затлъстяване, все по-често се диагностицира и при осемгодишни!

В Япония тип 2 е вече по-често срещан сред учениците от тип 1, а в САЩ с тип 2 са над 45% от новодиагностицираните малки диабетици. Всичко това кара специалистите да прогнозират, че през 2025 година в света ще живеят 400 милиона сладки хора, от които 95% ще са с тип 2!

Всеки трети американец, роден през 2000 година, ще развие диабет тип 2 през живота си, показват статистическите прогнози.

Международната диабетна федерация обяви 2007 за „Година на детето“, опитвайки се по този начин да информира лекари, родители и здравните администрации за проблемите със захарната болест сред подрастващите.

Основните причини за диабетната епидемия сред децата са затлъстяването, диета, състояща се от готови и бързи храни и закуски и липсата на редовни физически упражнения.

Децата трябва да се движат по 90 минути дневно, да не им се купуват безалкохолни напитки, подсладени със захар и да не бъдат водени в Макдоналдс, Кентъки Фрайд Чикен, Пица Хът или подобни ресторанти за бързо (и нездравословно) хранене.

Големият проблем с диабет тип 2 сред подрастващите е, че той често остава недиагностициран, поради което не се лекува навреме, което води до появата на неговите усложнения и нерядко дори и до сърдечносъдови и бъбречни проблеми…

При навременно диагностициране лекарите са в състояние да забавят прогреса на диабета тип 2. Само едно убождане по пръста може да помогне на малчуганите и родителите им да избегнат доживотни трудности с усложненията на болестта.

При подрастващи (над 10 години и особено в пубертетна възраст) със затлъстяване, семейна история за диабет тип 2 и потъмняване (кафяво пигментиране) и загрубяване на кожата в тилната област, под мишниците, а понякога и по лактите и колената (акантозис нигриканс) трябва да се провежда контролно изследване на кръвната глюкоза (скрининг) за ранно откриване на нарушението в глюкозната обмяна.