Антиоксидант намалява диабетната невропатна болка


vd 01/12/2006

Антиоксидантът алфа-липоева (тиоктова) киселина, приеман през устата в таблетна форма за период от пет седмици, намалява чуството за дифузна режеща или пареща болка, или за изтръпване на краката по време на сън при хората с диабет, усложнен с болезнена дистална полиневропатия, са показали резултатите от проучването SYDNEY2, съобщи Американската диабетна асоциация.

Оплакванията са се подобрили още през първите една до две седмици от началото на лечението с витаминоподобния антиоксидант в сравнение с плацебо.

Не е известно дали постигнатото намаляване на болковото възприятие е свързано със забавяне на прогресирането на диабетната полиневропатия, подчертават авторите на изследването.

Информация за специалистите за прилаганите по време на това изследване дози алфа-липоева киселина сме публикували в списание Доктор Д, брой 4/зима.

Ако страдате от болезнена диабетна невропатия, обсъдете с вашия лекар какво лечение може да бъде проведено за намаляване на мъчителните симптоми, както и каква доза алфа-липоева киселина, приемана през устата, постига при този проблем най-добро съотношение ефективност/странични действия.

За болезнената периферна диабетна невропатия са характерни симптоми като: засилена болкочувствителност (хипералгезия), парене, схващане и изтръпване на краката (парестезия) по време на сън, както и силно болково усещане при леко докосване (алодиния) – например при допир със завивките в леглото.