Внимавайте с рекламите за лекарства-чудо в интернет


vd 01/11/2006

В САЩ, Канада и Мексико започна мащабна кампания за спиране на подвеждащата лекарствена информация в интернет, както и на продажбите на продукти, които неправилно се рекламират като средства за лечение и дори за пълно излекуване на диабета.

В кампанията участват правителствени агенции на трите страни, като Американската агенция за храните и лекарствените средства (FDA) и Федералната комисия по търговията (FTC) на САЩ, заедно с Американската диабетна асоциация (ADA), които до момента са изпратили 180 предупредителни писма до фирми за спиране на подобни незаконни дейности.

„Интернет е чудесен източник на информация, но в същото време и място, където се рекламират чудотворни лекове за диабет и за други сериозни заболявания. Потребителите трябва да бъдат много внимателни и скептични към неща, които им се обещават в уеб страници,“ заяви Лидия Парнес от FTC.

„Няма да толерираме търговски практики, които създават лъжливи надежди и ограбват потребителите. Диабетът изисква ефективно лечение и агресивно управление, а не лъжливи и непроверени продукти,“ каза Маргарет Главин от FDA.

Екип на държавни агенции от трите страни вече приключи успешна кампания за елиминиране на реклами и продажби на фалшиви продукти за отслабване.

Интересна е инициативата на FTC, която постави в интернет своя уеб страница, „маскирана“ като собственост на фирма с антидиабетното лекарство Glucobate (http://wemarket4u.net/glucobate/index.html). Когато посетителите на страницата потърсят повече информация, те попадат на инструкции (на английски, испански и френски) как да избягват лъжливи здравни реклами.