ВЕЧЕ И НАЦИОНАЛНА АСОЦИАЦИЯ НА ДЕЦАТА С ДИАБЕТ


vd 01/11/2006

Във връзка с 14 ноември – Световният ден за борба със захарния диабет, на 10 ноември в Новотел Пловдив се състоя работна среща по повод учредяването на Национална асоциация на децата с диабет. Представен бе уставът на новата асоциация, състоя се и обширна дискусия.

Създателите на новата организация искат да акцентират върху това, че при осигуряването на условия за добро контролиране на заболяването им сладките хора могат да имат пълноценен живот. Нещо, което с особена сила важи за децата, които не трябва да се чувстват различни, а да имат нормално и хубаво детство и бъдеще.

На 11 ноември, повече от 200 деца от цялата страна и техните родители, присъствали на срещата, взеха участие в „диабетно ходене“ от пловдивския площад Централен до Стария град.

На учредителната среща бяха съобщени интересни факти:

– Диабетът е епидемия от световен мащаб с пагубни хуманитарни и социално-икономически последици. Днес в света има над 230 милиона хора с това заболяване, което е повече от населението на Германия, Мексико и Южна Африка взети заедно. В България има над 3000 деца с диабет, като общият брой на диабетиците е вероятно 450 000. Половината от хората с диабет тип 2 по света и у нас не знаят, че имат нарушение в обмяната, което увеличава риска им за сърдечносъдови заболявания и преждевременна смърт.

– На всеки 10 секунди в света умира по един човек от свързаните с диабета усложнения – сърдечносъдови заболявания, краен стадий на хронична бъбречна недостатъчност. През същите 10 секунди при още двама души се открива диабетна хипергликемия… Днес в света от захарна болест умират повече хора, отколкото от СПИН. Диабетът е основна причина за ослепяване в развитите страни и за нетравматични ампутации на долните крайници.

– Време е да се преодолеят неразбирането и заблудите, свързани с това заболяване, и да се каже директно: диабетът е сериозен световен проблем. Диабетът е „тих убиец“. Няма лека форма на диабет.

„Диабетни грижи за всеки“ е мотото, което Международната диабетна федерация (МДФ) и Световната здравна организация избраха за тазгодишния Световен диабетен ден.

МДФ организира кампания „Обединени срещу диабета“ с цел да бъде приета специална резолюция на ООН. По този начин ще се повиши вниманието на световната общественост към проблемите на заболяването и неговите усложнения, ще се подобрят грижите за много хора по света и ще се стимулират научните изследвания в областта на профилактиката на двата типа диабет и новите терапевтични стратегии.

На специална пресконференция във връзка със Световния ден за борба с диабета Българското дружество по ендокринология и Българската асоциация „Диабет“ се обявиха в подкрепа на МДФ и в открито писмо приканиха правителството, парламента и президента също да подкрепят инициативата.

За нарастващото разпространение на захарната болест в България информира проф. д-р Анна-Мария Борисова, председател на Българското дружество по ендокринология.

За глобалната кампания „Обединени срещу диабета“ с цел осигуряване на обществена и политическа подкрепа на специалната резолюция на ООН за проблемите на болестта говори доц. д-р Цветалина Танкова, началник на Клиниката по диабетология към УСБАЛЕ „Акад. Иван Пенчев“.

По въпросите, свързани с перипетиите на хората със захарна болест у нас, обширни разяснения даде Димитър Богданов, председател на Българска асоциация „Диабет“.