Поведение при инфекции или стрес


vd 01/11/2006

Хората с диабет се нуждаят от специални грижи по време на остро заболяване. Всяка болест променя функцията на организма, включително и начина, по който клетките използват инсулина. Научете се как да нагласявате лечебния си план по време на болнични дни.

Стрес представлява:

– всяка инфекция (грип, настинка, диария)

– всяка хирургична намеса или инвазивна стоматологична процедура (вадене на зъб)

– всяко сериозно емоционално напражение (развод в семейството, загуба на близък човек, тежък изпит, уволнение от работа или друг професионален конфликт)

В отговор на стреса, в организма се освобождават хормони, които имат противоположно на инсулина действие. Под тяхно влияние, черният дроб започва да произвежда и да освобождава глюкоза в кръвта. Тази реакция е защитна – тя има за цел да осигури енергия на тялото, за да може то да се пребори с болестта или със стресовото събитие.

Повишеното отделяне на хормоните на стреса увеличава и инсулиновата резистентност (действието на инсулина намалява).

За да се поддържа нивото на кръвната глюкоза при тези ситуации, е необходим повече инсулин.

При хората без диабет, бета-клетките на панкреаса започват да произвеждат допълнителен инсулин, за да покрият повишените нужди на организма. При хората със захарна болест, които не могат да произвеждат достатъчно количество собствен инсулин, се появява недостиг.

При липса на инсулин, клетките не могат да използват глюкозата за енергия и започват да разграждат мазнините, което води до усилено производство на кетони. Развива се хипергликемия и диабетна кетоацидоза.

За да се предотврати това изключително сериозно състояние, по време на инфекция никога не трябва да се спира инсулинът, дори и ако човек няма апетит да се храни. Ако не можете да приемате твърда храна поради гадене, то поглъщайте съдържащи въглехидрати течности. Направете с вашия лекар списък за размера на една порция (15 грама въглехидрати) от тези течности и обсъдете колко порции трябва да поемате на всеки три до четири часа.

Novo Nordisk