ПОЛЗОТВОРНА ГОДИНА ЗА ДИАБЕТИЦИТЕ В СЛИВЕН


vd 01/11/2006

Не е тайна, че Съюзът на диабетно болните в Сливен е една от най-дейните организации в страната. Вече пет години Диабетният център в града всекидневно е посещаван от хората с диабет, техни близки, а дори и от лекари и медицински сестри, кото търсят тяхната помощ.

Малко преди Световния диабетен ден разговаряхме с председателката на съюза Станка Димитрова, която не скри, въпреки скромността си, своето удовлетворение от свършеното през годината.

Всичко започна с организирането на два семинара, на които лекари и медицински сестри от Великобритания обучаваха нашите диабетици за контрола, превантивните мерки и последиците от захарния диабет.

Запознаха ни как се лекуват хората с диабет във Великобритания, какви привилегии имат както и с много други въпроси, които ни интересуваха. Семинарите организирахме съвместно със сливенската фондация „Инициативна съпричастност“.

Само преди няколко дни се състоя и представянето на медикаменти на фирма „Екофарм“. Д-р Румен Богданов и магистър-фармацевтът Станимир Мирев обясниха по много достъпен и разбираем начин какво представлява „диабетното стъпало“, какви са усложненията, както и превенцията, и лечението му. Запознаха ни и с най-новите медикаменти, които се прилагат при лечението на диабетната полиневропатия.

Както обикновено при нас, посещаемостта беше много добра – около 60-70 души. Въпросите към лекторите бяха наистина много и само отговорите им отнеха повече от час и половина.

Радваме се, че много от големите фармацевтични фирми се интересуват от нас и ни подпомагат в нашата обучителна и превантивна дейност. Техни представители присъстваха и на събранието ни по случай Световния диабетен ден. Тук бяха и ендокринолозите от града ни, лекари-специалисти както и представители на местните областни, общински и социални дирекции.