МАСЛИНЕНОТО ОЛИО Е ДОБРО ЗА СЪРЦЕТО


vd 01/11/2006

Нерафинираното олио от маслини (virgin) намалява по-изразено риска за сърдечносъдови заболявания от по-преработените варианти, поради високото си съдържание на антиоксиданти, наречени полифеноли.

Virgin зехтинът е всъщност единственото растително олио, което е богато на полифеноли.

Мононенаситените мазнини са най-добри за съдовете, но нерафинираното маслинено олио е повече от мононенаситена мазнина, тъй като е богато на полифеноли. Затова, когато купувате зехтин, търсете върху етикета думата „Virgin“.

В проведеното проучване, консумацията на virgin зехтин е била свързана с увеличаване на нивото на „добрия“ холестерол. Този холестерол отнема „лошия“ холестерол от атеросклеротичните плаки (отлагания на мазнини в стената на съдовете) и го пренася до черния дроб за разграждане.

Ако подправяте салатите си с олио, предпочитайте нерафинирано маслинено олио.

Антиоксидантите намаляват вредното действие на свободните кислородни радикали, които се натрупват в организма при физиологичните процеси и под влияние на вредните фактори на околната среда. По този начин, антиоксидантите понижават риска за развитие на атеросклеротични промени в кръвоносните съдове, както и забавят дегенеративните процеси и стареенето.