Достъп само за абонати
Достъп до пълното съдържание на статиите в сайта на списанията ни МД, Доктор Д и Кардио Д имат само абонати.
Информация за начините за абониране можете да намерите на нашата страница за абонамент
Сайтът spisaniemd.bg е най-голямата специализирана информационна база данни в областта на медицината на български език, с над 8000 статии във всички области на медицината и за повечето заболявания.
МАСЛИНЕНОТО ОЛИО Е ДОБРО ЗА СЪРЦЕТО

Нерафинираното олио от маслини (virgin) намалява по-изразено риска за сърдечносъдови заболявания от по-преработените варианти, поради високото си съдържание на антиоксиданти, наречени полифеноли.
Virgin зехтинът е всъщност единственото растително олио, което е богато на полифеноли.
Мононенаситените мазнини са най-добри за съдовете, но нерафинираното маслинено олио е повече от мононенаситена мазнина, тъй като е богато на полифеноли. Затова, когато купувате зехтин, търсете върху етикета думата „Virgin“.
В проведеното проучване, консумацията на virgin зехтин е била свързана с увеличаване на нивото на „добрия“ холестерол. Този холестерол отнема „лошия“ холестерол от атеросклеротичните плаки (отлагания на мазнини в стената на съдовете) и го пренася до черния дроб за разграждане.
Ако подправяте салатите си с олио, предпочитайте нерафинирано маслинено олио.
Антиоксидантите намаляват вредното действие на свободните кислородни радикали, които се натрупват в организма при физиологичните процеси и под влияние на вредните фактори на околната среда. По този начин, антиоксидантите понижават риска за развитие на атеросклеротични промени в кръвоносните съдове, както и забавят дегенеративните процеси и стареенето.