Изкуствените подсладители ускоряват постъпването на алкохола в кръвта!


vd 01/11/2006

Алкохолът, поглъщан заедно с подсладени с изкуствени подсладители (лайт) напитки, се абсорбира по-бързо в кръвта и в резултат на това достига по-бърз пик и по-висока концентрация, съобщиха австралийски изследователи.

Причина за този неочакван ефект е, че изкуствените подсладители ускоряват изпразването на стомаха, смятат авторите на проучването, в което са участвали осем здрави доброволци.

Скоростта на изпразване на стомаха е била оценена с помощта на ехография. Кръвни проби за измерване на концентрацията на алкохола били взимани през половин час за период от три часа след изпиването на една водка.

През първия ден от изследването, водката е била разредена с подсладена с изкуствен подсладител оранжада. На втория ден – алкохолното питие е било поглъщано заедно с естествен портокалов сок.

Алкохолът, консумиран заедно с диетичната оранжада, се е абсорбирал за средно 15 минути, а с портокаловия сок – след повече от 21 минути.

Както пиковата, така и общата концентрация на алкохол в кръвта са били значимо по-високи в комбинация на водката с лайт напитка.

„Изненадващо е, че течност с изкуствен подсладител може да доведе до такава разлика в абсорбцията на алкохол“, коментират авторите.

Хората с диабет, както и всички, които не искат да поемат излишно количество захар и калории, предпочитат лайт пред обикновени безалкохолни напитки (типичен пример са Кока Кола и Пепси Кола лайт).

Те трябва да имат предвид, че ако поглъщат концентрати заедно с диетични питиета, то алкохолът ще постъпи по-бързо в кръвта и ще достигне по-висока пикова и обща концентрация. Този увеличава опасността от по-бързо и тежко напиване. Затова, съветът към всички е да не се пие алкохол на гладно. Най-добре е алкохолът да се поема след нахранване или по време на неговата консумация да се поема храна, за да се забави изпразването на стомаха.

За да се намали количеството на поглъщания чист алкохол, алкохолните напитки (особено концентратите) трябва да се разреждат с вода или с лед. Освен това, водата намалява и обезводняването, до което води алкохолът.

Хората с диабет, които са на лечение с инсулин и/или с таблетки, които понижават кръвната глюкоза, не трябва да консумират алкохолни питиета на празен стомах, както и да поглъщат повече от една алкохолна единица, за да избегнат риска за хипогликемия.

Преди да поемат алкохол, сладките хора трябва да хапнат съдържаща въглехидрати храна. Алкохолът трябва да се пие бавно. Внимание, той съдържа доста калории – 7 калории на грам чист алкохол.

Информирайте се предварително за алкохолното съдържание на питиетата – то е отбелязано върху етикетите на техните бутилки. Така ще можете да се ориентирате какво количество можете да изпиете, за да се ограничите до една алкохолна единица, и колко калории ще погълнете.

КОЛКО Е ЕДНА АЛКОХОЛНА ЕДИНИЦА?

1 АЕ = (милилитрите х % алкохолно съдържание)/1000

Ако пиете вино с 12.5% алкохолно съдържание, прилагайки горната формула лесно можете да пресметнете, че:

1 АЕ = (80 мл вино x 12,5%)/1000

С други думи, една стандартна чаша (125 мл) вино съдържа 1.6 АЕ, а една голяма чаша (175 мл) – 2.2 АЕ .

Ако пиете дестилирани спиртни напитки (уиски, водка, коняк, джин, ракия…) с 40% алкохолно съдържание, то:

1 АЕ = (25 мл концентрат x 40%)/1000

С други думи, едно „малко“ според българския стандарт уиски (50 мл) съдържа 2 АЕ! Едно „голямо“ (100 мл) – 4 АЕ. Внимание! Четири алкохолни единици е извън допустимата дневна мярка дори и за мъжете, които са без диабет! Eдна стандартна чаша концентрат би трябвало да е 25 мл, а една голяма – 50 мл.

Най-добре е да разреждаме концентратите с вода, сода или лед. Този „трик“ позволява да държим чашата си по-дълго пълна.

Ако пием бира с 5.5% съдържание на алкохол (проверявайте колко проценти са отбелязани на бутилката или кутийката – различните марки и видове бира имат различно алкохолно съдържание), лесно можем да изчислим, че:

1 АЕ = (180 мл бира x 5,5%)/1000

С други думи, ако изпием 330 мл бира (една кутийка) с 5.5% алкохолно съдържание, ще погълнем 1.8 АЕ. Ако изпием 500 мл (една бутилка със същото алкохолно съдържание) – ще погълнем 2.7 АЕ.

Пресмятайте колко е една алкохолна единица в питиета, които имат различно съдържание на алкохол от посочените по-горе примери!

На хората с диабет не се препоръчва да пият ликьори, полусладки и сладки вермути и вина поради съдържащите се в тях захари, както и да разреждат дестилатите с подсладени със захар безалкохолни напитки.

Запомнете! Умерена консумация на алкохол означава:

Жени = 1 АЕ на ден (максимално допустимо до 2 АЕ)

Мъже = 2 АЕ на ден (максимално допустимо до 3 АЕ)

И при двата пола трябва да има 2-3 свободни от алкохол дни в седмицата

Посочените мерки важат и за хората със захарна болест. Смята се, че консумацията на 1-2 алкохолни единици заедно с храна не повишава риска от нощна хипогликемия и затова е допустима.

Мит: Алкохолът загрява

Често хората чувстват затопляне на тялото, когато се почерпят. Алкохолът води до разширяване на кръвоносните съдове и притокът на повече кръв до повърхността на кожата е причината за това чувство. Той води и до еуфория, поради което човек губи реална представа за околните условия и за собствените си възможности.

Всъщност, поради съдоворазширяващия ефект на алкохола тялото губи повече топлина. През студените зимни месеци носете топли ръкавици, шапка и шал около врата, за да поддържате телесната си температура, особено, ако ви предстои дълъг престой на открито.

Изпиването на чаша греяно вино или чай с ром, или пунш не помага срещу измръзването…