Диабетът ще разклати бюджетите за здравеопазване


vd 01/11/2006

Захарната болест в европейските държави, поради епидемичния си ръст, поглъща сериозен дял от бюджетите на здравните системи и през следващите десетилетия може да доведе до тяхното парализиране, особено в източноевропейските страни, предупредиха през септември експерти от Международната диабетна федерация (МДФ).

Над 53 милиона европейци, или 8.4% от възрастното население, са с това заболяване. МДФ прогнозира, че цифрите ще достигнат 9.8% през 2025 година.

Подобна вълна от сладки хора в Европа ще разклати повсеместно бюджетите за здравеопазване. Днес, 10% от тези бюджети в по-развитите страни на Стария континент отиват за лечение само на това заболяване и неговите усложнения.

Нови седем милиона души развиват годишно диабет тип 2 в световен мащаб поради затлъстяване. „Нито един здравен бюджет не може да устои на това“, коментира пред агенция Ройтерс проф. Мартин Силинк, който е избран за следващ президент на МДФ.

Нациите от Източна Европа са с най-висок риск да се сблъскат с нерешими икономически и социални проблеми в следствие на диабетната епидемия, смята МДФ.

Въпреки че честотата на диабета е сходна в Западна и Източна Европа (варира от 2% в Исландия до 11.8% в Германия), инфраструктурата на здравеопазването в сраните с по-ниска степен на икономическо развитие не може да се справи с епидемията от заболяването, което започва да се среща и при по-млади хора.

В развиващите се икономики най-висока е заболеваемостта от диабет в трудовоактивната възраст – 40-65 години, докато в по-зрелите икономики заболяват чувствително по-възрастни хора (над 75 години).

Това означава, че работодателите, здравноосигурителните компании и правителствата ще се изправят пред стръмно увеличаващи се директни разходи за лечение на повече хронично болни хора, както и пред индиректни разходи за плащане на временна и трайна нетрудоспособност (инвалидност), както и на социални услуги.

Диабетът е хронично заболяване, което се развива когато тялото не може да произвежда достатъчно инсулин или не може да използва ефективно наличния инсулин. На таблицата са представени типичните разлики между двата типа на заболяването.

Развитието на диабет тип 2, от който страдат 90% от сладките хора, може да бъде предотвратено при 58% от случаите с промяна в начина на живот, включваща здравословна диета и повишена физическа активност.