Атеросклерозата засяга по-рано децата на сладките хора01/11/2006

Хората, които имат двама родители с диабет, развиват ранна атеросклероза, дори и когато все още нямат повишена кръвна глюкоза, показаха резултатите от проучване, публикувани в Journal of American College of Cardiology.

Според неговите автори, двойната родителска анамнеза за диабет е допълнителен, значим сърдечносъдов рисков фактор.

В проучването са участвали хора от двата пола с двама родители с диабет и контроли на същата възраст без данни за захарна болест в семейството.

При преките потомци на двама диабетици е била установена значимо по-висока кръвна глюкоза на гладно, както и намалена ендотел-зависима съдова дилатация.

Нарушената функция на ендотела (вътрешната обвивка на съдовете) e ранен признак на атеросклероза.

Хората с двойна семейна анамнеза имат повишен риск не само да развият нарушение във въглехидратната обмяна, но и ендотелна дисфункция. Тя от своя страна води до ускорено развитие на атеросклероза. Тази група е с повишен риск за миокарден инфракт и мозъчен инсулт, подчертават авторите.

При наличието на двама родители с диабет трябва да светва червена лампа и веднага да се предприемат мерки за намаляване на сърдечносъдовия риск чрез агресивен контрол на кръвното налягане, спиране на ттюнопушенето, контрол на теглото и на липидите в кръвта. Човек не може да си избира роднините, но да се храни здравословно, да се движи редовно (всеки ден) и да спре да пуши, зависи от него самия…