Юношите с диабет се прехранват с мазнини


vd 01/08/2006

Юношите със захарна болест поглъщат по-малко калории от въглехидрати, но за сметка на това прекаляват с мазнините – особено момчетата се прехранват с наситени мазнини, показаха данните от сравнително проучване в САЩ, публикувано в специализираното издание Diabetes Care.

Според авторите, този модел на хранене повишава риска за по-ранно развитие на атеросклероза и сърдечносъдови заболявания.

В изследването са участвали юноши със и без диабет на възраст между 11 и 14 години. Целта е била да се сравни начинът на хранене на двете групи.

Диетата на диабетиците е съдържала по-високо количество протеини и всички видове мазнини са били приемани в по-големи от препоръчваните количества. За сметка на това, вносът на въглехидрати е бил по-малък от допустимия. Групата без диабет е консумирала повече захар, но по-малко мазнини.

Менюто на юношите с диабет трябва да съдържа правилните пропорции между трите хранителни съставки – протеини, въглехидрати и мазнини. Дисбалансът в посока на повишения прием на наситени мазнини е нежелателен за съдовото здраве.

Novo Nordisk