Противогрипните ваксини СА подходящи за хората с диабет


vd 01/08/2006

Както при другите рискови групи, така и хората с диабет имат полза от противогрипна ваксинация всяка година, потвърдиха резултатите от проучване в Холандия, публикувани през август в списание Diabetes Care.

Ваксинациите срещу грип намаляват смъртността от всички причини, както и хоспитализацията поради усложнения (най-често пневмонии и изострени хронични дихателни заболявания).

Според водещия автор на проучването д-р Ingrid Looijmans-Van den Akker от University Medical Center в Utrecht, все още много малко хора със захарна болест се ваксинират редовно срещу грип, може би защото не са достатъчно убедени в ползата от активната профилактика.

Проучването е обхванало 9238 души за периода 1999-2000, по време на епидемията от грип А в Холандия и е показало намаление с 54% на хоспитализацията и с 58% на смъртността сред ваксинираните диабетици, сравнени с хората със захарна болест, които не са си направили ваксина срещу грип.

Не е имало разлика между действието на ваксината, независимо дали е била поставяна за първи път или е била поредна сезонна ваксинация.

Novo Nordisk