Пийте вода!


vd 01/08/2006

По време на летните горещини всички се обезводняваме по-лесно. Устата ни изсъхва, започваме да отделяме по-малко и по-рядко урина, която обикновено поради повишената концентрация потъмнява.

Обикновена дехидратация (обезводняване) настъпва, когато през деня просто сме забравили да поглъщаме течности. Ако не пием достатъчно вода (чешмяна, бутилирана, минерална, газирана) или безалкохолни напитки, подсладени с некалорични подсладители (лайт), то тялото ни започва да извлича течности от клетките, за да компенсира намаления обем течност в циркулацията и междуклетъчните пространства.

Сладките хора са по-застрашени от дехидратация. Когато нивото на кръвната глюкоза е високо (хипергликемия), то глюкозата започва да прелива в урината заедно с допълнително количество вода. В резултат на това се увеличава диурезата (изхвърлянето на урина), което води до обезводняване и жажда. Кожата и лигавиците стават сухи.

Пиенето на кафе, което съдържа кофеин, усилва диурезата и поради това тази напитка не води до оводняване. Същото се отнася и за недекофеинираните варианти на кока-кола и пепси-кола.

Дехидратацията причинява сгъстяване на кръвта, което повишава риска за образуването на тромби (съдови запушалки). Това увеличава опасността от белодробна тромбемболия, миокарден инфаркт и мозъчен инсулт.

Хората с кръвна глюкоза над 13 ммол/л са по-застрашени от дехидратация, поради което трябва да поглъщат повече несъдържащи захар и кофеин течности.

Свързана с физическата активност дехидратация може да възникне по-лесно при диабетиците в сравнение с останалите хора. При физическо натоварване човек се изпотява и диша учестено – с други думи изхвърля повече вода.

Освен това, вече обяснихме, че сладките хора с повишена кръвна глюкоза имат усилена диуреза поради което са с повишен риск да се дехидратират.

За диабетиците е важно да пият вода преди, по време и след физическо натоварване.

Възрастните хора с диабет тип 2 могат да развият хиперосмоларен хипергликемичен некетогенен синдром в резултат на тежка дехидратация. Това състояние, макар и много рядко, е животозастрашаващо и може да доведе до гърчове, кома и бъбречна недостатъчност.

За профилактика на хиперосмоларната кома е важно организмът да се оводнява адекватно. Всяко необяснимо повишаване на кръвната глюкоза над 27 ммол/л е алармиращ признак и веднага трябва да се търси лекарска помощ.

Нашето тяло съдържа голямо количество вода, която е важен елемент за здравето. Редовното пиене на вода е особено важно за възрастните хора с диабет тип 2, които трябва да избягват дехидратацията.

Дехидратация може да настъпи и при диария, повръщане, повишена телесна температура. При описаните остри заболявания трябва да се поемат достатъчно течности през устата. Когато това е невъзможно (гадене, повръщане), трябва да се потърси лекарска помощ.

Novo Nordisk