Куба създаде средство за лечение на тежки диабетни язви на ходилата


vd 01/08/2006

Кубински фармаколози са разработили ново лекарство, което подпомага заздравяването на дълбоки язви на диабетното стъпало, при които единственото решение до момента е ампутаране над мястото на увреждането.

Медикаментът, наречен Citoprot-P, представлява рекомбинантен епителен растежен фактор, който позволява избягването на ампутациите в 80% от случаите. Той е рожба на последните достижения на биотехнологиите и до момента няма аналог в света.

Ситопрот-Р вече е патентован от Куба и в момента се разглежда възможността за продажба на патента за производството му на компания в Канада или в САЩ, въпреки ембаргото срещу Куба, налагано повече от 40 години от Вашингтон.

Кубинските специалисти съобщиха, че след окончателното завършване на клиничните изпитания, които вече са дали отлични резултати, препаратът ще започне да се използва в 19 болници в района на острова.

Рекомбинантният епителен растежен фактор е разработен в Центъра по генно инженерство и биотехнологии в Хавана в продължение на десет години. Както показва името му, той подпомага заздравяването на язвите от исхемичен или невропатен произход, като стимулира регенеративните процеси – гранулация и епителизация.

Резултатите от клинично проучване при 29 пациенти с диабет тип 2 показаха, че приложението на Ситопрот-Р с помощта на инфузия води до пълно оздравяване на раните в 80% от случаите.

До момента са разработени различни рекомбинантни растежни фактори за лечение на невропатни разязвявания на диабетното стъпало.

В САЩ и Европейския съюз е одобрен за локално приложение произлизащ от тромбоцитите растежен фактор. Медикаментът е наречен Regranex (becaplermin) и се предлага под формата на гел, като правата за него в Европа се притежават от фирма Janssen-Cilag.

За разлика от Регранекс, които е предназначен за лечение само на язви от невропатен произход, Ситопрот-Р е ефективен и при такива с исхемичен (съдов) произход.

Около 15% от сладките хора развиват диабетно стъпало, като 85% от ампутациите се дължат на незарастваща или инфектирана дълбока язва. За тази група диабетици, Ситопрот-Р представлява надежда за неоперативно решение.

Около 2% от хората с диабет развиват язва на стъпалото годишно, като най-рискови за това са случаите с периферна невропатия и загубена защитна чувствителност.

Novo Nordisk