Децата с диабет са по-склонни към болести на венците


vd 01/08/2006

Възпалението на венците (периодонтит) и невъзпалителното оголване на шийките и корените на зъбите поради загуба на крепящите ги структури (периодонтоза) засягат децата с диабет на по-ранна възраст в сравнение с останалите.

Заболяванията на венците зачестяват още повече при диабетиците в юношеска възраст, показаха резултатите от проучване на зъбното състояние сред възрастовата група от 6 до 18 години. Изследването е сравнило резултатите при деца с диабет и контроли (деца на същата възраст без захарна болест).

Сред сладката група са били установени значително повече случаи със зъбни плаки, както и повече зъби са били оголени поради периодонтоза – средно 5.8 в сравнение с 1.5 при контролните случаи.

Диабетът e самостоятелен рисков фактор за болести на венците, особено при участниците на възраст от 12 до 18 години.

Тъй като болестите на зъбите и околозъбните структури могат да бъдат профилактирани и прогресирането на периодонтозата може да бъде забавено, ако състоянието се открие рано, то редовните прегледи при стоматолог трябва да бъдат част от грижите за децата и младежите с диабет, смятат авторите на това проучване.

Важно е също така сладките хора да не пушат, защото цигареният дим влошава здравето на венците.

Освен това те трябва да мият зъбите си с мека четка и паста най-малко сутрин и вечер, да почистват междузъбните пространства с конци за зъби и през деня да дъвчат дъвки без захар след нахранване за нормализиране на алкално-киселинното равновесие в устната кухина. Тези мерки са важни за отстраняване на зъбните плаки.

Техниката за правилно почистване с конец за зъби (дентал флос) трябва да бъде показана от стоматолог, за да се избегне опасността от травмиране на венците.

Децата на възраст 3 години могат да бъдат научени да мият зъбите си сами, а тези на 6-7 години да ги почистват с конец.

Novo Nordisk