Възрастните хора с диабет имат висок риск за падания!


vd 01/06/2006

Диабетиците на напреднала възраст са изложени на четири пъти по-голям риск за падания, в резултат на нарушен баланс, влошено зрение и замаяност, съобщиха американски геронтолози.

Често срещаните ретинопатия и катаракта са причини за влошеното зрение, а невропатията – за нарушения баланс и резките колебания на кръвното налягане (особено при внезапно изправяне на тялото), които водят до замаяност.

Някои от лекарствата за контрол на кръвната глюкоза (сулфонилурейни препарати, инсулин) и на кръвното налягане също могат да водят до замаяност, дължаща се на хипогликемия или на ортостатична хипотония (рязко спадане на кръвното налягане при изправяне на тялото).

Освен това, взимането на лекарства (като Виагра, Левитра или Сиалис) при възрастните мъже с еректилна дисфункция, особено заедно с нитрати (нитроглицерин), може да доведе до опасни хипотонии.

Главната причина за повишения риск за падания е невропатията – периферна или автономна. Увреждането на нервите може да води до намален усет за позиция на тялото в пространството, както и до резки колебания на кръвното налягане и сърдечната честота, които да причиняват замяност (световъртеж).

За да се намали рискът за падания и свързаните с тях травми и счупвания, е добре хората с посочените проблеми да използват подпиращи средства при движение или да ходят на улицата с придружител.

В домовете на възрастните трябва да се отстранят мебели, кабели, килими и други предмети, които могат да увеличат риска за неволен сблъсък, препъване или подхлъзване.

През нощта е добре да има светлина по пътя между леглото на старите хора и сервизното помещение, както и те да се съветват да не стават рязко, а първо да поседят няколко минути в леглото, преди да се изправят.

Novo Nordisk