Прекаляването с картофи увеличава риска за диабет тип 2


vd 01/06/2006

Редовната консумация на големи количества картофи увеличава риска за развитие на диабет тип 2, особено при хора със затлъстяване, показаха резултатите от дългогодишно проучване на 85000 американки, направено от учени от Харвардския университет и публикувано през февруари в списание American Journal of Clinical Nutrition.

Картофите имат висок гликемичен индекс и предизвикват бързо и силно повишаване на кръвната глюкоза. С течение на времето, подобни пикове в глюкозните нива могат да увредят клетките на панкреаса, които произвеждат инсулина, нужен за метаболизирането на кръвната глюкоза.

Възрастни с наднормено тегло и такива със заседнал начин на живот имат особено висок риск от храни с висок гликемичен индекс, защото често те вече имат развита инсулинова резистентност – състояние-предшественик на диабета, при което клетките в тялото губят чувствителността си към инсулина.

Основният съвет на авторите на проучването е изваждането на пържените картофки (чипс) от дневното меню, не само на дебелите възрастни, но и на цялото семейство. Тяхното изследване е показало, че жените, консумирали най-много пържени картофки, са имали 21% по-голям риск да развият диабет за период от 20 години в сравнение с тези, за които чипсът е бил рядко излишество.

Novo Nordisk