Достъп само за абонати
Достъп до пълното съдържание на статиите в сайта на списанията ни МД, Доктор Д и Кардио Д имат само абонати.
Информация за начините за абониране можете да намерите на нашата страница за абонамент
Сайтът spisaniemd.bg е най-голямата специализирана информационна база данни в областта на медицината на български език, с над 8000 статии във всички области на медицината и за повечето заболявания.
Прекаляването с картофи увеличава риска за диабет тип 2

Редовната консумация на големи количества картофи увеличава риска за развитие на диабет тип 2, особено при хора със затлъстяване, показаха резултатите от дългогодишно проучване на 85000 американки, направено от учени от Харвардския университет и публикувано през февруари в списание American Journal of Clinical Nutrition.
Картофите имат висок гликемичен индекс и предизвикват бързо и силно повишаване на кръвната глюкоза. С течение на времето, подобни пикове в глюкозните нива могат да увредят клетките на панкреаса, които произвеждат инсулина, нужен за метаболизирането на кръвната глюкоза.
Възрастни с наднормено тегло и такива със заседнал начин на живот имат особено висок риск от храни с висок гликемичен индекс, защото често те вече имат развита инсулинова резистентност – състояние-предшественик на диабета, при което клетките в тялото губят чувствителността си към инсулина.
Основният съвет на авторите на проучването е изваждането на пържените картофки (чипс) от дневното меню, не само на дебелите възрастни, но и на цялото семейство. Тяхното изследване е показало, че жените, консумирали най-много пържени картофки, са имали 21% по-голям риск да развият диабет за период от 20 години в сравнение с тези, за които чипсът е бил рядко излишество.
