Под игото на калориите и наднормените килограми


vd 01/06/2006

Животът е начин на употреба – спирането на тютюнопушенето, поддържането на теглото, контролът на артериалното налягане, на кръвната глюкоза и холестерола в желаните граници могат драстично да намалят риска за сърдечносъдово заболяване и да удължат очакваната продължителност на живот, показаха резултатите от проучване, публикувани в специализираното кардиологично списание Circulation.

Профилактиката на сърдечносъдовите заболявания трябва да започва рано, тъй като на средна възраст повечето от рисковите фактори за миокарден инфаркт или за мозъчен инсулт са вече налице, при това обикновено вървят заедно. А повечето от тези рискови фактори са изменяеми, което означава, че дали ги имаме или ги нямаме – зависи от нас…

„Трябва да фокусираме вниманието си върху младите хора, дори върху юношите и да изградим здравословни навици на живот, които да ги предпазват от развитието на заболявания, които съкращават живота“, съветват авторите на изследването.

Най-новите резултати от дългогодишното обсервационно сърдечно проучване Framingham Heart Study, стартирало през 1948 година под егидата на американския Национален институт за изучаване на сърцето, белия дроб и кръвта, подкрепиха ползата от агресивното намаляване на сърдечносъдовите рискови фактори.

Резултатите при над 3500 мъже и близо 4400 жени показват драматично по-висока опасност за сърдечносъдов инцидент при хората на 50-годишна възраст с два или повече рискови фактора. В същност, всички доживяли и прехвърлили тази възраст в оптимално здраве имат по-малко от два рискови фактора.

Пожизненият риск за развитието на сърдечносъдово заболяване сред 50-годишните мъже с два и повече значими рискови фактора е почти 69% в сравнение с 5% от техните връстници, които имат по-малко от два рискови фактора.

Жените на 50-годишна възраст с два или повече рискови фактора имат с 50% по-висок пожизнен риск да станат жертва на сърдечносъдово заболяване в сравнение с 8% от тези с по-малко от два рискови фактора.

Хората, които имат минимално ниво на риск живеят по-дълго – около 10 години повече от тези с два или повече рискови фактора.

В проучването са участвали мъже и жени на възраст 50 години и повече, които по време на началния подбор са били без данни за сърдечносъдово заболяване. Като цяло, пожизнеинят риск за сърдечносъдово заболяване с надпредване на възрастта е бил 52% при мъжете и 39% при жените.

Мъжете с два или повече рискови фактора на 50-годишна възраст са доживяли най-много до 73 години в сравнение с 89 при тези с по-малко рискови фактора. Жените с два или повече рискови фактора са оцелели до 81 години в сравнение с 89 при тези с по-малък риск.

Борбата с цялостният сърдечносъдов риск при даден човек още преди да навърши 50 години е най-добрият шанс за удължаване на живота му.

Много малко от американците на 50 години имат по-малко от два рискови фактора – едва 3% от мъжете и 4.5% от жените. Цифрите вероятно са още по-тревожни в други части на света, където здравето има още по-ниска стойност.

Всички мечтаем за дебели портфейли и солидна банкова сметка. Би трябвало да разглеждаме проблема под друг ъгъл – много по-лошо е когато най-дебелото нещо, което притежаваме, е талията ни и най-високите стойности, на които сме еднолични собственици са тези на кръвното ни налягане, кръвната ни глюкоза и холестерола…

Свеждането на рисковите фактори до един или дори пълното им отстраняване е напълно постижима цел.

Редовното движение, поддържането на нормално тегло, здравословното хранене с по-ограничен прием на калории и на наситени мазнини, спиране на тютюнопушенето, понижаавне на артериалното налягане и поддържането на желани стойности на кръвната глюкоза и на мазнините в кръвта могат не само да добавят години живот, но и да осигурят по-добро здраве, а това означава и по-добро качество на живот.

Естествено, че човек е по-добре не само да живее по-дълго, но и да се наслади на това, като намали товара на хроничните болести и мъчителните болежки.

Независимо, че ние унаследяваме предразположение към някои от хроничните заболявания, например повишен холестерол или склонност към високо кръвно налягане, много от рисковете се дължат и на околната среда, на начина ни на живот. И точно този риск може да бъде избегнат. Когато запалите поредната цигара за деня или излапате на две-три хапки мазната поничка, или отново преместите дупката на колана си, помислете за това…

Рискът обикновено вилнее в цялото семейство и членовете на такова семейство трябва да бъдат изследвани периодично, за да се открият навреме проблемите и да се започне битката с нездравословния начин на живот.

Идващите събития се познават по техните сенки… А това са големият корем и заоблената талия, повишеното кръвно налягане, повишената кръвна глюкоза, повишеният „лош“ холестерол и ниският „добър“ холестерол, високите триглицериди, пожълтелите от тютюна зъби…

Поддържайте стабилно тегло. Още по-важно, въздържайте се от вноса на прекомерно много енергия с храната. Ходете пеша всеки ден поне по половин час.

Спирането на тютюнопушенето и поддържането на теглото са двата най-лесни за отстраняване рискови фактора. Разтоварването от излишните килограми води до понижаване на нивата на кръвното налягане, кръвната глюкоза и липидите, които са останалите подлежащи на промяна рискови фактора. С други думи, освободете се колкото се може по-рано от игото на този порочен кръг!

Отслабването на тегло и най-вече намаляването на обиколката на талията понижават риска за развитието на диабет тип 2, а това заболяване е равносилно на исхемична болест на сърцето.

Човек с диабет тип 2 има сходен риск да направи миокарден инфаркт с този на човек без диабет, които вече е преживял един миокарден инфаркт.

1 + 1 = 10

Здравословно хранене и адекватно движение – това е формулата на младостта и дълголетието. Едно и едно в случая добавят десет години живот.

Липсата на двигателна активност е част от нашето всекидневие. Ние сме придатък на стола на работното място, в колата, в градския транспорт, в киносалона, в къщи пред телевизора и компютъра.

Живеем под бремето на наднорменото тегло и на високите стойности на метаболитните показатели… Робуваме на калориите, на хранителните супермаркети, на рекламата на бързи закуски, на чипса, на XXL порциите. Даваме доброволно години от живота си и си мислим, че е висок стандарт да отидем в свободното си време на пазар в новия мол, където да заведем и децата си в „МакДоналдс“.

Консуматори на хамбургери, чипс и обикновена кока-кола в заведенията за бързо хранене са предимно нискообразованите и с ниски доходи социални слоеве на обществата с Европейския съюз и Северна Америка. Колкото един човек е по-образован и с по-добри финансови възможности, толкова повече се грижи за здравето и елегантния си външен вид.

Novo Nordisk