Пълнозърнестите храни са добри за диабетното сърце


vd 01/06/2006

Жените с диабет тип 2, които включват повече фибри от цели зърна за сметка на рафинираното брашно и фините тестени изделия във всекидневната си диета, имат по-малък риск за сърдечносъдови заболявания, показаха резултатите от проучване на Университета в Харвард в САЩ с 902 участнички, публикувани в списание Diabetes Care.

Храните с нисък гликемичен индекс предпазват от проблеми със сърцето. Затова американските учени препоръчват не само на диабетиците, но и на всички, които искат да избегнат сърдечносъдови проблеми да намалят товара на глюкозата – рязкото й покачване в кръвта при смилането на рафинирани въглехидрати или на прости захари.

Жените, които са предпочитали пълнозърнести храни, вместо тестени изделия от бяло брашно (примерно сутрешна закуска с овесени трици вместо корнфлейкс, тост от бял хляб или кроасан), са имали по-ниски нива на два маркера за възпаление на съдовата стена, които са свързани със сърдечни заболявания.

Препоръката на изследователите е да се консумира пълнозърнест хляб, овесени трици, бобови култури (леща, зрял фасул), дългозърнест кафяв ориз и по-малко бял хляб и фини тестени изделия, както и да се предпочитат храни с повече ниски гликемични съставки, като карфиол, броколи, аспержи, нискомаслено неподсладено кисело мляко, ябълки, цитруси, домати…

Храните с висок гликемичен индекс се свързват и с повишен риск за наддаване на тегло. Те водят до рязко покачване на кръвната глюкоза поради бързото им смилане в гастроинтестиналния тракт, което от своя страна повишава нуждите от инсулин.

Нормалнодействащият панкреас в такива случаи изсипва повече инсулин в кръвта, който превръща излишната глюкоза в мастна тъкан. Но, това е само едната страна на проблема.

Втората е, че бета-клетките на панкреаса постепенно се изморяват да произвеждат допълнителен инсулин при всяко глюкозно обременяване на прехранващия се лакомник. Постепенно те започват да изнемогват и лавината от погълната глюкоза остава в кръвта – появява се нарушен глюкозен толеранс (стойност на кръвната глюкоза след нахранване, която е над нормалната, но под диабетната), който прераства по-късно в диабет тип 2 (повишена кръвна глюкоза след нахранване и на гладно в приетите за захарна болест стойности)…

По-добре е да предпочитате:

1. цял суров плод пред плодов сок, независимо че сокът – прясно изтискан (фреш) или 100% натурален – е без добавена захар

2. печен с кората картоф вместо картофено пюре, дори и то да е домашно приготвено, а не полуфабрикат

3. овесени трици пред корнфлейкс

4. пълнозърнест хляб, жито, царевични зърна вместо бял хляб, кифли, козунак

5. домашно приготвено печиво, в което брашното е наполовина пълнозърнесто, вместо купешки тестени изделия

6. кафяв (див) и дългозърнест (басмати) ориз пред бял среднозърнест ориз – при дивия ориз е олющена само най-горната обвивка на зърната (поради това те са тъмни на цвят), той е най-скъпият сорт ориз. Басмати е признат за „царя на ориза“ – той вирее в подножието на Хималаите и се напоява от топящите се снегове. За хората с диабет най-подходящ е дългозърнестият кафяв ориз.

Дългозърнестият ориз има по-нисък гликемичен индекс от среднозърнестия. Най-лош избор в това отношение е белият късозърнест ориз, който съдържа много скорбяла.

Диетите, съдържащи повече пълнозърнести храни, могат да намаляват риска за диабет тип 2 и сърдечносъдово заболяване, показаха резултатите от проучване, публикувани в American Journal of Clinical Nutrition. Подобни диети включват цели зърна, овесени трици, сурови плодове и зеленчуци.

Лабораторните изследвания при 1000 здрави хора на средна възраст е показало, че предпочитащите подобни храни имат по-ниски нива както на инсулин и хемоглобин А1с в кръвта (повишените им стойности са показатели за диабетен риск), така и на хомоцистеин и холестерол (повишените им стойности са показатели за сърдечносъдов риск).

Хората, които са се хранели с повече пълнозърнести храни и с по-малко фини тестени и захарни изделия, са се движели по-редовно, приемали са повече зеленчуци и плодове, консумирали са по-малко алкохол и наситени мазнини, по-рядко са били пушачи.

Целите зърна имат по-благоприятни ефекти върху метаболизма в сравнение с рафинираното брашно, тъй като скорбялата (нишестето) се съдържа във вътрешната част на зърното, а фибрите, витамините, антиоксидантите, минералите и белтъчините – в зародиша и в обвивките.

Фибрите забавят смилането на въглехидратите, което води до по-плавно постъпване на глюкозата в кръвта след нахранване. Поради това, целите зърна имат по-нисък гликемичен индекс. С олющване на обвивките и смилането на зърната, гликемичният индекс на житните растения се увеличава чувствително.

? Знаете ли, че:

– картофеното пюре, корнфлейс (corn flakes) и късозърнестият бял ориз имат по-висок гликемичен индекс дори и от захарта

– обикновените безкохолни напитки със захар (сукроза) повишават рязко кръвната глюкоза и съдържат калории – затова те НЕ трябва да се консумират за утоляване на жаждата, а хората със захарна болест трябва да пият подобни напитки само за овладяване на хипогликемия. Сукрозата е дизахарид, тъй като е изградена от два монозахарида (прости захари) – глюкоза и фруктоза.

Ако в лятната жега ви се пие студена газирана напитка, то предпочитайте газирана вода (обикновена или минерална), или лайт варианти, тъй като те са подсладени с аспартам, а не със захар (сукроза). Студен чай също е добра идея, но не използвайте за подслаждане захар.

Проучване при медицински сестри на средна възраст показа, че редовната консумация на безалкохолните напитки Кока-кола и Пепси-кола повишава риска за артериална хипертония, но не и кофеинът в чая или в кафето.

Най-изразено покачване на артериалното кръвно налягане е регистрирано при потребителките на обикновена (подсладена със захар) кола – от 28% до 44% повишен риск при изпиването на четири или повече чаши на ден. При консумацията на същото количество лайт (диетична) кола също е наблюдавана тенденция за артериална хипертония, но в по-лека степен – от 16% до 19% повишен риск.

Изпиването на същото количество кофеинирано кафе или чай (четири или повече чаши дневно) е било свързано с намален риск за хипертония – със 7% до 12% при любителките на кафе и с 10% при предпочитащите чай. Интересно е също така, че не е била установена разлика в ефекта на кафето със или без кофеин.

Според авторите на това проучване, вероятно съставки на колата, които са различни от кофеина, повишават кръвното налягане.

Ако пиете декофеинирано кафе поради опасения, че обикновеното кафе ще повиши кръвното ви налягане, то знаете, ли че колата също съдържа кофеин?

Освен това, анализ на данните от 16 рандомизирани контролирани проучвания показа, че кофеинът в кафето има малко влияние върху кръвното налягане, като всъщност не води до хипертензивен ефект.