Кактусът нопал „убожда“ диабета


vd 01/06/2006

В Мексико са познати над 100 вида смокинови кактуси, някои от които се култивират. Още по времето на ацтеките листата им били ценени поради високото съдържание на хранителни вещества.

Нопал (на испански) или Prickly Pear Cactus (на английски) и Opuntia spp (на латински) е вид смокинов кактус, който от векове се употребява в Мексико като здравословна храна и лечебно средство. Той е неразделна част от мексиканските традиции и дори е изобразен на мексиканския флаг.

Кактусите нопал достигат до пет метра височина, осеяни са с плоски кръгли листа и оранжеви до ярко червени плодове. Почти цялото растение може да се изполва за храна – плодовете си консумират сурови или сготвени, ползва се и плодовият сок.

Те се отглеждат в естествени почви, без изкуствено напояване и наторяване, което осигурява високо качество на растенията. Листата на кактуса се сушат по естествен начин, без допълнително нагряване или светлина, за да се предотврати загубата на естествените му съставки.

Плодовете на нопал са обичайна съставка в диетата на мексиканците, а преди хиляди години са били една от основните храни в тази част на Америка.

Начините за консумация на нопал са разнообразни – от него се прави чай, а може да се пие и в капсули, пълни с кактусов прах. Чаят се прилага за намаляване на кръвната глюкоза – една чаша преди закуска, а за редуциране на мазнините – след хранене. Подобен прием имат и капсулите.

Нопал е богат на витамините C, B1, B6, пантетенова киселина, бета каротин, калций (Ca), калий (K) и др. Най-ценното свойство на нопал е понижаването на кръвната глюкоза. Той съдържа още значителни количества фибри и пектин.

Пектинът и фибрите оформят слой в стомашночревния тракт, който покрива и предпазва лигавицата му и намалява всмукването на мазнини и глюкоза в кръвта. С приемането на нопал се понижават и стойностите на холестерола и триглицеридите (мастните киселини), кръвното налягане, дори постепенно се намалява и телесното тегло…

Установен е и още един ефект на нопал – пектинът се свързва с бактерии в храносмилателната система и води до тяхното елиминиране от организма. По този начин може да се лекува диария, причинена от бактериална инфекция.

Кактусовите листа се използват при изгаряния, обриви и наранявания на кожата.

Нопал е много подходящ като допълнително лечение при диабет тип 2, заедно с диетата и/или с таблетките. Благоприятният му ефект върху холестерола, триглицеридите, кръвното налягане и наднорменото тегло е особено търсен при хората с диабет тип 2.

Богатата гама от витамини, които съдържа нопал, го правят подходящ и при оксидативен стрес, причинен от високото съдържание на глюкоза в кръвта.

Нопал се предлага в аптеките под името „Хандо Нопал“ и се внася от Австрия от софийската фирма „Нова витал“.

Д-р Елена ВЪРБАНОВА

Novo Nordisk