Диабет тип 2 се отключва от богата на мазнини храна


vd 01/06/2006

Американски учени съобщиха, че са открили ген, който е отговорен за производството на ензима Gn-4a глюкозотрансфераза (Gn-4a). Този ензим играе ключова роля, тъй като позволява на панкреаса да разпознава глюкозата и в отговор на това да секретира инсулин. Допълнително, те са установили, че богатата на мазнини диета потиска активността на Gn-4a.

Новооткритият ген кодира производството на Gn-4a, който е транспортиращ глюкозата ензим. Без този ензим бета-клетките на панкреаса не могат да произвеждат инсулин, въпреки приема на глюкоза с храната, която в нормални условия служи като сигнал.

Изследователите са установили при мишки, че липсата на гена за Gn-4a води до високи нива на кръвната глюкоза. Гризачите са развивали прогресивно намаляване на бета-клетъчната функция и са развивали диабет тип 2.

При мишки, които са имали гена за Gn-4a, но са били прехранвани с богата на мазнини диета, е наблюдавано постепенно намаляване на нивото на ензима, което също е водело до постепенно развитие на диабет тип 2.

Това изследване показва, че човешката епидемия от диабет тип 2, вероятно се дължи на дефицит на ензима Gn-4a поради липса на кодиращия го ген или поради системно пренхранване с мазнини, което води до намаляване на неговата активност.

Учените отдавна предполагаха, че причините за диабет тип 2 могат да са кодирани в нашите гени или да са свързани със „западен“ начин на хранене. За първи път сега се открива молекулярният механизъм, който може да обясни връзката между високомасленната диета, затлъстяването и диабет тип 2.

Небходими са допълнителни проучвания, които да доведат до разработването на лекарствени средства, които да повишават нивата на ензима Gn-4a, тъй като това може да прекъсва веригата от процеси, които водят до развитието на диабет тип 2.

Универсалният съвет е да се ограничи приемът на мазнини с храната. Предпочитайте за техни източници зехтин, растително олио (добър избор е и авокадото), ядки (орехи), нискомаслени млечни продукти (кисело мляко и бяло краве сирене), риба.

Novo Nordisk