Диабет и Рамадан01/06/2006

Проблемите на гладуването и диетите

Много религии използват постенето или гладуването като част от доказване на вярата в бога. По време на мюсюлманския месец на постите Рамадан мюсюлманите се въздържат от прием на храна, вода и перорални лекарства (говеене) от изгрев до залез слънце. Рамаданът може да бъде по различно време на годината и гладуването може да продължи от 11 до 20 часа.

Мюсюлманите с хронични заболявания, включително и с диабет, често сами настояват да започнат постите, въпреки че Коранът не ги задължава в тези случаи. Проведените досега изследвания показват, че над половината от пациентите променят часа на приема и дозировката на лекарствата по време на говеенето, без да се посъветват със своя лекар.

Постенето по време на Рамадана може да доведе до здравни проблеми при хората със захарна болест. Американската диабетна асоциация организира група от 15 ендокринолози и диабетолози, които да подготвят съвети към диабетиците, които постят или се лишават от храна по религиозни причини. Повечето съвети са валидни и за хора, които решават да експериментират с екстремни диети.

Основни рискове за хората с диабет от говеенето

Хипогликемия (ниски нива на кръвната глюкоза)

Резултатите от проучването Епидемиология на диабета и Рамадана (EPIDIAR) с участието на 12 243 души със захарна болест от 13 мюсюлмански държави, показаха, че говеенето увеличава риска за много тежка хипогликемия (хипогликемична кома), която налага прием в болница, 4.7 пъти при хората с диабет тип 2 и 7.5 пъти при тези с тип 1! Тази статистика не включва случаите, които са имали тежка хипогликемия, но не са постъпили в болница…

Хипергликемия (високи нива на кръвната глюкоза)

EPIDIAR показа петкратно увеличение на случаите на хипергликемия, налагаща болнично лечение при хората с диабет тип 2 и трикратното й увеличение при случаите с диабет тип 1 (със или без кетоацидоза).

В някои случаи хората с диабет решават сами да прекратят инсулиновите инжекции през деня, защото не поемат храна през това време. Но дори и при глад, черният дроб отделя глюкоза. Освен това, инсулин е необходим, за да намали хипергликемията и след нахранване.

Когато човек се храни само два пъти на денонощие, както се практикува по време на говеенето, нормално е той да изгладнее и да прекали с размера на порцията – с други думи да погълне наведнъж по-голямо количество, което също ще влоши контрола на кръвната глюкоза.

Диабетна кетоацидоза

Хората със захарна болест, специално тези с диабет тип 1, са изложени на повишена опасност от кетоацидоза по време на Рамадана, като особено рискови са случаите с високи нива на кръвната глюкоза непосредствено преди започването на постите.

Обезводняване

Продължителното ограничаване на приема на течности води до дехидратация, която е особено остра в горещ и сух климат, както и за хора, които изпълняват тежък физически труд. При висока кръвна глюкоза (хипергликемия) организмът отделя дори още повече течности с урината, тъй като по този начин бъбрецитe се опитват да изхвърлят излишното количество глюкоза.

Обезводняването може да доведе до много ниско кръвно налягане (хипотония), особено при хората с автономна невропатия, което да доведе до падания, наранявания и счупвания на кости.

Образуване на тромби

Хората с диабет поначало имат повишено кръвосъсирване. Обезводняването води до допълнително сгъстяване на кръвта, което прави проблема още по-сериозен. Острите сърдечни инциденти и мозъчните инсулти най-често се причиняват от тромби (съдови запушалки), които намаляват или преустановяват притока на кръв, осигуряван от съответната артерия.

Рискови групи

Много висок риск

– диабет тип 1

– много ниски нива на кръвната глюкоза през последните три месеца преди Рамадана

– чести хипогликемии

– липса на симптоми преди настъпването на хипогликемия (намален усет за нейното разпознаване)

– продължителен незадоволителен контрол на кръвната глюкоза

– лабилен диабет

– диабетна кетоацидоза през трите месеца преди Рамадана

– остро заболяване

– хиперосмоларна хипергликемична кома през трите месеца преди Рамадана

– работещите тежък физически труд

– бременните

– хората на диализа

Висок риск

– умерено високи нива на кръвната глюкоза (между 8.3 и 13.3 mmol/l, A1с 7.5%)

– бъбречни проблеми

– заболяване на големите съдове

– хората, живеещи сами

– тези с други здравни проблеми

– възрастните с нестабилно здраве

– вземащите медикаменти, които повлияват мозъчната функция

Умерен риск

Диабет тип 2, който е добре контролиран с медикаменти, които имат кратко действие като репаглинид (NovoNorm). Принципът, по който това лекарство се взима е „има хранене – има таблетка, няма хранене – таблетката се пропуска“.

Нисък риск

Диабет тип 2, който е добре контролиран само с диета, с метформин или с розиглитазон (Avandia).

Съветът на експертната група към всички хора с диабет е да не говеят по време на Рамадана, което е особено валидно за тези с тип 1. Тъй като постенето е персонално решение, ако сте твърдо решени да го направите, преди това трябва задължително да се консултирате с лекуващия ви лекар, за да намалите опасността от остри усложнения и влошаване на контрола.

Тази година (1427 по мюсюлманския календар) Рамаданът започва на 24 септември и завършва на 23 октомври.

Спирането на приема на лекарства по време на мюсюлманския месец на постите може да доведе до сериозни терапевтични проблеми при хронично болни пациенти, показаха резултатите от обзорeн анализ, публикуван в авторитетното специализирано списание British Medical Journal (BMJ).

За преодоляване на различните гледни точки с начина на въвеждане на лекарствените средства, през 1997 година в Мароко се състоя религиозно-медицински семинар, в който участваха религиозни експерти, лекари и фармаколози с цел да решат кой начин на приема на лекарства не нарушава каноните на исляма по време на Рамадана.

Лекарства, които не водят до нарушаване

на ислямските правила:

– очни и ушни капки

– всички вещества, абсорбирани през кожата – кремове, унгвенти и пластири

– вагинални промивки и песари

– мускулни, ставни и венозни инжекции, с изключение на парентералното хранене

– кислород и инхалационни анестетици

– таблетки с нитроглицерин, поставяни под езика при лечението на ангинозен пристъп

– орални спрейове и течности за гаргари, при условие, че съдържанието им не попада в стомаха

Повечето от участниците в семинара приеха, че по време на говеене могат да се използват и капки за нос, назални спрейове и инхалатори, супозитории и хирургия с обща анестезия.

Дозиране на лекарствата

При лекарствата с двукратен или многократен дневен прием не е възможно спирането им, поради опасност от нарушение в бионаличността на медикамента и неговата ефективност. При двукратен прием пациентите могат да приемат едната доза сутрин преди започване на гладуването и вечер след приключването му. Препоръчително през Рамадана е приемането на лекарства с бавно освобождаване, когато това е възможно.

Взаимодействие на лекарствата с храната

Приемът на храна може да доведе до увеличаване или намаляване на лекарствената концентрация, което зависи от химическия състав на медикамента, типа храна и от интервалите между приема на храна и дозирането. Последните два фактора са важни за медикаментозния прием през Рамадана.

Качеството на вечерния прием на храна влияе върху абсорбцията на някои медикаменти. Напитки като чай, кафе, портокалов сок водят до повишена стомашна киселинност, което увеличава абсорбцията на слаби киселини като салицилати, дипиридамол, сулфонамиди, някои антибиотици и хипнотици, а същевременно потиска действието на антихистаминовите медикаменти и други препарати.