„Ах, този чипс!“01/06/2006

Един суров 75-грамов картоф има 55 калории за сметка на въглехидратите. Когато се изпържи, този картоф става 35 грама и 90 калории, а като се направи на чипс – 25 грама и 145 калории. С 25 грама чипс усещаме стомаха си празен, а калориите са три пъти повече…

Според различни източници, близо 11% от децата у нас са с наднормено тегло – основна предпоставка за появата на диабет тип 2 при подрастващите. С най-голям риск да затлъстеят в ранна възраст са бебетата, родени под 2.5 кг и над 4 кг, а обикновено и майките на „едрите плодове“ заболяват от диабет тип 2 след раждането. При двама пълни родители рискът детето им също да бъде с наднормено тегло е над 70%.

Над 10-годишно проучване в района на Варна, Добрич и Бургас показва, че ако едно 13-годишно дете е със затлъстяване, седем пъти по-голям е рискът в сравнение с братята и сестрите му то израстне с наднормено тегло. Над 15% от децата с метаболитен синдром страдат и от хипертония. При подрастващите с нормално тегло този процент е значително по-нисък.

Масова заблуда е, че пълното дете ще отслабне от само себе си в пубертета. Само едно на пет затлъстели деца има шанс да нормализира теглото си като възрастен. В периода 1992-2002 броят на 9-годишните момчета, страдащи от затлъстяване, се е удвоил, сочат данните от проучването.

При момичетата в тази възраст не се наблюдава такава тенденция, предполага се, че и родителите повече се грижат те да растат грациозни.

Дори детето да страда от метаболитен синдром, може да не се стигне до диабет, но мерките за ограничаване на затлъстяването трябва да се вземат още в първите 12 месеца след установяване на наднормено тегло.

Родителите на децата и личните лекари не трябва да се отнасят пренебрежително дори, ако детето е с 1-2 кг над нормата за възрастта му.

Хранителният и двигателният режими са основните предпоставки за нормалните килограми на децата.

Освен наследствеността, консумацията на пици, хамбургери, подсладени газирани напитки, както и заседналият начин на живот, липсата на игри на открито след училище, недостатъчните и зле провеждани часове по физкултура, са сред основните причини за поява на метаболитен синдром при децата. Правилното им хранене и редовно спортуване са въпрос на възпитание, категорични са медиците.