Успешна трансплантация на инсулин-произвеждащи острови01/05/2006

Обвити в микрокапсули инсулин-произвеждащи острови, изолирани от донорски човешки панкреаси, са били успешно присадени на двама пациенти с диабет тип 1 в Университета на Перуджа.

Тъй като чуждите острови са обвити в капсули, то реципиентите (приемателите) не се нуждаят от терапия с имуносупресори за потискане на реакцията на отхвърляне на присадката. Трансплантирани са били по 600 000 островчета на пациент, които са били изолирани от панкреаса на мъртъв донор.

И двамата пациенти са били до момента на интензивна инсулинова терапия, която е била съпроводена с чести и тежки (налагащи чужда помощ) хипогликемии – средно по четири на седмица.

След трансплантирането, извършено с единична инжекция, те са продължили лечението си с външен инсулин, но при намалена дозировка. Постигнато е било подобрение на гликирания хемоглобин, като хипогликемиите са изчезнали напълно.

Министерството на здравеопазването на Италия ще спонсорира провеждането на десет нови трансплантации, като ще бъде използвана същата методика. За целта ще са необходими десет донорски панкреаса.