СДРУЖЕНИЕ „ШЕХЕРЕЗАДА – ВЪЛШЕБНИЯТ СВЯТ НА ДЕЦАТА С ДИАБЕТ“ ОРГАНИЗИРА ВЕЧЕ ЧЕТВЪРТИ ВЪЗСТАНОВИТЕЛЕН ЛАГЕР В ПАМПОРОВО


vd 01/05/2006

Упоритостта при изпълнение на поетите задължения, пък било то и единствено пред себе си, винаги се възнаграждава богато. Пример за това е сдружение „Шехерезада – вълшебният свят на децата с диабет“ и неговата ентусиазирана председателка Елисавета Котова, които във втора поредна година успяха да организират в началото на април вече четвърти възстановително-учебен лагер за сладките малчугани от София, Пловдив, Вършец, Сопот, Асеновград и Петрич. Пак на познатото място – в уюта на „Вили Райковски ливади“ в курорта Пампорово.

При пристигането си всяко дете получава индивидуална програма от лекар ендокринолог за добър контрол на диабета и попълва карта, в която всеки ден се вписва състоянието му. Този път грижата за малките диабетици бе в ръцете на д-р Мая Константинова от университетската детска болница в София и на три медицински сестри от пловдивския медицински колеж.

Още първия ден д-р Константинова направи изследване на гликирания хемоглобин, за да се види какво е реалното състояние на децата. Специалистката не беше особено доволна от видяното, защото се оказа, че всички са с доста високи стойности.

„Радостно е, че всеки път се увеличава бройката на децата без придружител – сподели г-жа Котова. И това е доста голям напредък в желанието ни да осъществим идеята за по-голяма самостоятелност у тях. Този път тръгнахме с 35 деца – 14 от тях от оздравителното училище във Вършец, и само с 9 родители.

Всички бяха много самостоятелни, не създадоха проблеми и родителите могат да им имат пълно доверие, защото не нарушаваха изискванията на режима. Дано през лятото да успеем да направим още един лагер – базата е на много хубаво място, децата няма къде да се загубят.

Сдружението обаче вече нарасна много и за съжаление не мога да направя така, че за всички деца лагерът да бъде безплатен, както беше в началото. Сега една част от разходите се заплащат от родителите и една част от спонсорите. И нека изкажа голямата си благодарност на хората, които ни подкрепиха през тези две години и повярваха в нас – Ново Нордиск, Санофи-Авентис, фирма ИМЕССА – тя осигури консумативите за измерване на гликирания хемоглобин на всички деца, на Всяка неделя ООД, Здравна агенция „Конвекс“, Булгарреклама, АПЕКС, Топалов ООД, ОМД-АД Пловдив и още много други.“

От края на миналата година родителите и децата от Сдружение „Шехерезада“ са в тясна връзка с малките диабетици в неравностойно социално положение от Оздравителното училище „Н. Вапцаров“ във Вършец. Заедно са отбелязали 14 ноември – Световният диабетен ден, участвали са в коледен благотворителен концерт, сега участваха в възстановителния лагер. Всички разноски на децата от Вършец за лагера в Пампорово бяха поети от техните досегашни спонсори и приятели от фармацевтичната компания Санофи-Авентис.

Novo Nordisk