Промени в начина на живот пазят нервните влакна на хората с преддиабет


vd 01/05/2006

Хората със захарна болест често имат специфично увреждане на нервните влакна, известно като диабетна невропатия. За първи път проучване, спонсорирано от Националните здравни институти на САЩ, показа обаче, че хората с нарушен глюкозен толеранс, който е преддиабетно състояние, също могат да развиват периферна невропатия, макар и в по-лека и обратима степен.

Понижаването на наднорменото тегло и редовните физически упражнения могат да водят до регенериране на засегнатите неврони при хората с преддиабет, е второто важно откритие на изследователите.

„Доказано е, че агресивният контрол на кръвната глюкоза забавя прогресирането на диабетната невропатия, но до момента не сме предполагали, че е възможно да предпазваме нервната тъкан още в преддиабетния стадий, като средството за това да бъде немедикаментозно. Спазването на диета за понижаване на теглото и активният двигателен режим могат да водят до частично или дори до пълно обратно развитие на началната невропатия при хората с преддиабетни стойности на кръвната глюкоза“, коментира д-р Гордън Смит, водещ изследовател в това проучване.

Д-р Смит и неговите колеги, от Университета на Юта в Солт Лейк Сити, са изследвали 32 души с нарушен глюкозен толеранс и данни за начална невропатия. За целта, те са извършили кожна биопсия в областта на бедрото и подбедрицата на участниците и са измерели плътността на нервните влакна в епидермиса (повърхностния слой на кожата).

След това участниците са били подложени на диета с цел да постигнат загуба на 7% от наднорменото си тегло и са се движели активно по 150 минути седмично.

Изходно са били изброени по 0.9 нервни влакна на всеки милиметър епидермис в областта на подбедрицата и 4.8 влакна на милиметър в областта на бедрото.

Едногодишното диетично хранене и редовното движение са довели до статистически значимо увеличаване с 0.3 влакна на милиметър тъкан в подбедрицата и с 1.4 влакна на милиметър епидермис в бедрото.

Подобрението е довело до статистически значимо подобрение на сетивността и намаление на невропатната болка. При пациентите с най-малко нервни влакна е постигнато най-слабо облекчение на болковите оплаквания.

„Ако даден човек чувства изтръпване, мравучкане, болка или намалена чувствителност на долните си крайници, то трябва да проведе орално обременяване с глюкоза за откриване на нарушен глюкозен толеранс, както и да бъде изследван за периферна невропатия, съветва д-р Смит.

„При хората с потвърден нарушен глюкозен толеранс и периферна невропатия трябва да се вземат незабавни мерки за промяна в начина на живот. Диетата и физическото движение могат да направят чудеса. Лечението с антидиабетни средства в тази група не води до стимулиране на процесите на регенерация на нервни влакна“.