ПАЦИЕНТЪТ НЕ Е ВАЖЕН!


vd 01/05/2006

Официално отказаха представителство на Конфедерация „Защита на здравето“ в Събранието на представителите на здравната каса

Важни са здравното министерство, всемогъщата здравна каса и международният здравен туризъм. Останалото са омръзналите на всички общи фрази от рода на „да подкрепим правата на пациентите“ или „да проведем информационна кампания и да информираме пациентите за техните права“.

А точно техните права очевидно нямат никакво значение. Доказа го не друг, а директорът на НЗОК д-р Иван Букарев, който отказа официално представителство на Конфедерация „Защита на здравето“ в Събранието на представителите.

В качеството си на председател на пациентската конфедерация „Защита на здравето“ на 11 април т.г Веска Събева внесла писмо в Министерството на здравеопазването с аргументирано искане техен представител да бъде конституиран в Събранието на представителите на НЗОК от квотата на пациентите, т.е. като представителство на гражданското общество. Ден по-късно писмо със същото съдържание е депозирано и в здравната каса.

Представени са всички необходими документи, съгласно изискванията на Закона за здравното осигуряване. От касата обаче отговарят, че това не може да стане, а трябва да де избере представител от всички пациентски организации. Знае се, че две от организациите в Конфедерацията са одобрени с решение на Министерския съвет от 17 юни 2005 г., а останалите с решение от 20 януари 2006 г. като представителни в Националния съвет на хората с увреждания.

От 1996 г. насам това одобрение се актуализира на всеки три години. Оказва се, че по-висшият орган на властта, какъвто е Министерският съвет, признава официално представителството на Конфедерация „Защита на здравето“, докато ръководството на здравната каса продължава да пренебрегва пациентските организации и по този начин нарушава Закона за здравното осигуряване. Конфедерацията „Защита на здравето“ е и пълноправен член на Европейска пациентска организация.

Изглежда никой не се тревожи за пациентите. Неотдавна дори една лекарка се изрепчи по телевизията, че пациентите трябвало да си знаят мястото!

Novo Nordisk