НОВО НОРДИСК СЪЗДАДЕ ПРИКАЗКА НАЯВЕ ЗА 13„СЛАДКИ“ МАЛЧУГАНИ


vd 01/05/2006

„Само какво неповторимо приключение, ви казвам! Седиш си на топло в удобните столове на София ленд. Пред тебе листове за рисуване, цветни моливи, пастели, водни бои. Рисуваш си каквото ти хрумне от някоя приказка на Андерсен и изведнъж – добър си, хайде, тръгваш за Дания!

После самолет, разходки из Копенхаген и родния на писателя Одензее. На пук на диабета и нищо, че се боцкаш по няколко пъти на ден. Истинска приказка наяве, ви казвам!…“

Това бе част от развълнувания разказ на един от 13-те щастливци, за които Копенхаген и Одензее отвориха широко вратите си от 27 до 30 април т.г. Не пожела да споменаваме името му, същото щял да каже и всеки от останалите пътешественици: 10-годишните Николай Трифонов от Нови Искър, Стефани Кръстева от Плевен, Велислава Стефанова от Шумен и Жулиета Христова от Хасково; 11-годишните Николай Чолаков от Смолян и Катя Димитрова от София; 13-годишните Невена Ангелова от Стара Загора и Филип Костов от Рударци; 14-годишните Петър Захариев от София и Нина Кирова от Варна; и „големите“ Славяна Вълкова от Хасково на 15 години и Светлин Асан от Искър и Яница Запрянова от Пловдив на по 16 години.

В края на миналата година, по повод Световния диабетен ден и 100-годишнината от рождението на детския писател Андерсен, Ново Нордиск изненада децата с диабет от цялата страна с нетрадиционен конкурс за рисунка по приказка на световноизвестния датчанин.

Участието в конкурса донесе на „сладките“ малчугани не само положителни емоции и много подаръци, но и шанса да спечелят пътуване до родния град на Андерсен – Одензее в Дания. Жури от преподаватели от Художествената академия оцени рисунките. От всички участници бяха избрани и отличени рисунките на 13 деца, които на 27 април отлетяха за страната на именития писател.

Програмата им включваше посещение в Копенхаген на най-интересните места, описани в книгите на разказвача, и екскурзия до родния му град Одензее. Цялата организация и разноските по пътуването бяха поети от Ново Нордиск – фармацевтичната фирма, която за кой ли път създаде ново приказно преживяване за децата с диабет.

Най-добрите рисунки ще бъдат включени като илюстрации към книжка с Андерсенови приказки, която Ново Нордиск ще издаде и подари на всички деца с диабет в България. Книжката е в 3000 тираж с 44 богато илюстровани страници и включва приказките „Грозното патенце“, „Палечка“, „Храбрият оловен войник“ и „Дивите лебеди“. Издава се от издателство „Прес“ и не е предназначена за продажба.

Децата пътуваха придружавани от медицинска сестра и двама педиатри-ендокринолози, които споделиха:

Д-р Ваня ДЕСПОТОВА от Окръжна болница в Пловдив: „Преди да тръгнем се запознахме подробно с индивидуалния режим на всяко дете, с особеностите на протичането на неговия диабет, степента на гликемичен контрол, прави ли хипогликемии, обичайни ли са или при извънредни ситуации, има ли хипогликемии през нощта, усеща ли ги, как се справя.

Проверявахме също дали децата си носят всички необходими медикаменти, плюс глюкомерите за изследване на кръвната глюкоза за ръчен багаж, за да можем и по време на пътуването да проверяваме кръвната глюкоза“.

Д-р Радка САВОВА от Детската клиника в София: „Надявахме се, че децата ще са отговорни и ще си поемат нещата сами, което от педагогическа гледна точка е много добре, особено за по-големите. Всъщност бях супервайзер малко в сянка – наблюдавах какво правят без да се намесвам там където може. Защото това е и тяхната реална подготовка за живота и трябва вече 100-процентово сами да се справят“.