ДОСТОЙНО01/05/2006

Детски диабетолози – д-р Радка Савова и д-р Мая Константинова от университетската детска болница в столицата, спасиха жена при тежка автомобилна катастрофа. По обяд на 7 април, на път за симпозиума „Национални диабетни дни“ на фармацевтичната компания Ново Нордиск, автобусът, който превозва детските диабетолози от София до Варна се натъква на току-що станало транспортно произшествие. Ето разказа на д-р Савова за случилото се:

„Някъде след Велико Търново попаднахме почти първи на тежка катастрофа. Автобусът ни спря, а шофьорът каза, че има ранени, които още не са извадени от колите и не са извозени. Понеже бях седнала по-напред и имах и медикаменти в себе си, изхвърчах веднага.

Видяхме притиснати хора в кабината на автомобил между огромен тир и мантинелата. Мъжът беше починал, но на жената до него коланът й беше минал през шията. Просто бързо извадих ножичката си от чантата, подадох я на нашия шофьор, който успя да се пресегне през счупения прозорец и да пререже колана, след което тя продиша.

След това мъжете успяха с въжета да издърпат колата и да измъкнат жената, а ние да й окажем бърза помощ. Малко по-късно пристигна линейка, включихме система и всичко каквото бе необходимо, за да оживее пострадалата. После ми се обадиха следователите, че е жива, все още в тежко състояние, но жива. И това бе най-хубавото.“