Майчиният стрес е рисков фактор за диабет тип 1 при малките деца


vd 01/02/2006

Негативните житейски събития при майката могат да участват в появата или в прогресирането на разрушаването на бета-клетките на панкреаса при нейното дете, изненадващо съобщиха шведски изследователи в специализираното списание Diabetes Care.

Майките, преживяли развод или насилие, могат да утроят риска за развитието на диабетно-свързана автоимунна реакция при техните деца на възраст до 2.5 години, показват резултатите от проведеното проучване.

Кортизолът (хормон, който се освобождава в организма по време на тревожност, несигурност и страхови моменти) води до инсулинова резистентност, която от своя страна подлага на стрес бета-клетките.

При децата с генетична предразположеност към диабет тип 1 и незряла имунна система през първите една-две години от живота, този процес може да отключи автоимунна реакция (погрешно възприемане на собствените бета-клетки на панкреаса като «чужди» и насочване на оръжията на имунната система – клетките-«убийци» – за тяхното разрушаване).

Крехката детска психика трябва да бъде щадена от негативни влияния, стресови преживявания и чувство за несигурност. Майчината любов, ласка и закрила могат да правят чудеса, смятат авторите.

Novo Nordisk