Профилактика на диабет тип 2


vd 01/09/2005

При хората с наднормено тегло и коремно затлъстяване:

– загубата на 7% до 10% от изходните килограми през първата година и поддържането на нормално тегло след това (индекс на телесна маса под 25 кг/м2) и на обиколка на талията при мъжете до 94 см и при жените до 80 см

– редовната умерена физическа активност – 30 до 60 минути бързо ходене пет до седем дни в седмицата

– намаляването на хранителния внос на наситени мазнини (под 7% от общите дневни калории), на транс мазнини (технологично хидрогенирани мазнини) и на общите мазнини (25% до 35% от общите дневни калории) може да намали риска от появата на диабет тип 2 и сърдечносъдови заболявания

Мазнините трябва да бъдат ненаситени (най-добър избор са мононенаситените мазнини, които се съдържат в маслиненото олио и авокадото; два пъти седмично трябва да се консумира риба, приготвена на скара или на пара) и да се ограничи употребата на прости захари (готови тестени сладкиши, шоколадови изделия, обикновени безалкохолни напитки, плодови сокове, шейкове, нектари, конфитюри и сладоледи с добавена захар) и готварска сол (натриев хлорид). Внимание! Хората с установен диабет могат да пият обикновени безалкохолни напитки само в случай на хипогликемия.

За утоляване на жаждата да се употребява вода или чай (без захар или подсладен с некалоричен подсладител). От готовите безалкохолни напитки да се избират „лайт“ вариантите, които са подсладени с некалорични или с много нискокалорични подсладители (аспартам).

Здравословното дневно меню включва 400 грама пресни зеленчуци и плодове, пълнозърнести храни, нискомаслено мляко и орехови ядки (25 до 30 грама). Тъй като ядките са с високо съдържание на мазнини и калории, то те не трябва да се консумират допълнително, а да бъдат включени в общия енергиен (калориен) внос за деня.