КОЛОНА НА РЕДАКТОРА


vd 01/09/2005

Трябваше да е топло и слънчево, и ведро. Но не би! Мокро до кости беше това лято. Като заваля – та почти ден без дъжд не мина през юли и август. То не бяха вихрушки и гръмотевични бури, градушки и наводнения!

Пороят наводни къщи, разруши пътища, срути мостове, отне надеждата за дом на хиляди хора. Обявено бе бедствено положение в пострадалите райони, десет хиляди къщи бяха разрушени от стихиите, десет души загинаха, повече от 12000 бяха евакуирани, стотици сгради се превърнаха в руини, негодни за използване. Оказа се, че почти два милиона души имат нужда от помощ… До ден днешен повечето от тях продължават да я чакат!

Докато нещастието съсипваше хората, жълтото правителство правеше неистови усилия, участвайки в кални политически игрички, само и само за да остане във властта. На всяка цена. Накрая успя – като предаде гласоподавателите си, подменяйки вота им. След голямата лъжа за 800-те дни благоденствие през 2001, сега премиерът-цар обеща на все още верващите му, че НДСВ няма да подкрепи кабинет на БСП. И отново излъга.

Четири седмици след изборите продължи надлъгването между БСП и НДСВ докато жълтите се отказаха да участват в кабинет с БСП и ДПС и Станишев обяви кабинет на малцинството на БСП и ДПС. След най-дългата парламентарна нощ – драматично 17-часово заседание, мандатът на Коалиция за България и ДПС беше бламиран: Станишев бе избран за премиер с един глас повече – 119 против и 120 – за, но при гласуването на правителството, то не беше избрано. Станишев бе премиер с най-кратко време на този пост в историята на България – 5 часа и половина, а БСП призна провала си да състави правителство.

Президентът Първанов възложи втория мандат за кабинет на втората политическа сила като резултат след изборите на 25 юни. Така играта на НДСВ за царя, стигнала до смешното „искаме им само един премиер, защо още се опъват“, премина в игра за министри. И движението на царя провали своя мандат. Симеон само загуби време на България и откри пътя на БСП към изпълнителната власт, но постигна неприкосновеност за себе си и за новопридобитите си имоти.

Нищо ново не се случи след двата провалени мандата. След 52 дни на безмислени пазарлъци и преговори за постове, а не за програми, България най-сетне получи новото си правителство, съставено от коалиция на съглашението, а не на съгласието между БСП, НДСВ и ДПС. Коалицията, която формираше управлението на страната и в предходните четири години. Бяха разместени само местата на участниците.

При предишното управление НДСВ позволи на БСП да влезне във властта през задната врата, сега БСП върна този жест, като пусна партията на Симеон през парадната врата. За правителството гласуваха 169 депутати от партиите, които влизат в новата управляваща коалиция. Срещу него бяха 68 народни представители. Министерските постове са 8 за социалистите, 5 за НДСВ и 3 за ДПС.

Тъмни облаци бързо надвиснаха над пътя ни към Европейския съюз още след първите стъпки на новото управление и от Брюксел не закъсняха да ни напомнят, че законите, които предстои да бъдат приети са сложни, а парламентарните комисии не работят пълноценно, че страната ни е изостанала много в изпълнението на ангажиментите си и че към петте области, записани в „жълтия картон“ от юни, са се прибавили и нови проблеми.

И условните наклонения започнаха все повече да се употребяват в общественото пространство. Така, че има реална опасност от задействане на предпазната клауза, която може да отложи членството ни в ЕС с една година, ако не и с повече…

Михаил МИХАЙЛОВ

Novo Nordisk