Индийски камилари не познават диабета


vd 01/09/2005

Номадското племе Райка в Раджастан, Индия, което от векове отглежда камили, не познава диабета. В едномилиардната държава, която се очаква да има най-много диабетици тип 2 на планетата до 2025 година, камиларите от племето Райка са феномен, който вече се изследва с две мащабни медицински проучвания.

Според д-р Н. Гангули, директор на Индийския съвет за медицински изследвания, проучванията ще търсят генетични причини за „имунитета срещу диабета“ на райките и ще изследват ролята на камилското мляко за развитието на уникална толерантност към глюкозата при всички членове на племето.

Райките са единствената хомогенна група в Индия, за която млякото от камила е всекидневна храна. В миналото те са се грижели и за стадата на махараджите, а и до днес са непрекъснато на път със стадата си от овце и камили в пустинните равнини и хълмове на районите Мевар, Годвар и Малва. За тях се говори, че никога в историята си не са продали женска камила вън от племето и, че не продават камилското мляко, защото това било като „да продадеш сина си“.

Индийските учени ще използват опита на британските си колеги, които доказаха в малко, ендомесечно и все още непубликувано проучване при пациенти с диабет тип 1, че пиенето на около 1.5 литър мляко от камила на ден подобрява нивата на кръвната глюкоза и намалява нуждата от инсулин.

Според тях, млякото от камилите съдържа инсулиноподобен протеин, който има способността да преминава през стомаха без да бъде разграден от соковете му. Киселинността на стомаха обикновено унищожава инсулина, което е и основната причина да бъде толкова трудно създаването на орален инсулин.

„В камилското мляко има не само млечни протеини, но и много други съставки, които се надяваме да установим при проучванията си,“ споделя д-р Гангули.

А може би допълнителна причина за липсата на диабет тип 2 при камиларите-номади се крие в много умереното им хранене, непрекъснатото движение и ниското им тегло…