И ДВА ЛЕТНИ МОРСКИ ЛАГЕРА ЗА ЕДНА ГОДИНА


vd 01/09/2005

Изглежда, когато си изпълнен с волята и желанието да вършиш добри дела, винаги успяваш. Както пловдивското сдружение с обществено полезна дейност „Шехерезада – вълшебният свят на децата с диабет“, което само за една година от създаването си освен зимния лагер в Пампорово организира и два морски лагера това лято. Най-вече благодарение на енергичната си председателка Елисавета Котова с нейните неоспорими качества на силен, упорит, търпелив и всеотдаен човек, готов да се пребори с много трудности и да преодолее много препятствия по пътя на пълната социална интеграция и личностна реализация на децата с диабет.

На срещата по случай първия рожден ден на сдружението на 11 септември в Пловдив стана ясно, че онова, което е обещано в началото не е останало празна приказка, а се е превърнало в полезна дейност. Сега в сдружението членуват 70 деца и техните родители от общо 200 малки диабетици в Пловдив, както и сладки малчугани от Асеновград, Стамболийски, Карлово, Сопот, Раковски, София, Сливен, Смолян, Пазарджик и Хасково. Всеки месец е имало срещи с родители, на които са взимани конкретни решения, а за децата са били организирани и забавления.

След сполучливия зимен лагер започнахме и с летните, разказва Елисавета Котова. Първият беше от 26 юни до 8 юли с деца от детските градини в София, Пловдив и Асеновград. В тази смяна в местността Иканталъка в хотел „Карвуна“ на 7 км от Балчик, бяха по-малко деца, всичките с придружители, защото все още беше учебно време и някои от по-големите трябваше да се явяват на изпити. Това бяха 12 прекрасни дни за малките захарчета, наситени с игри, рисунки, разходки до нос Калиакра и Ботаническата градина. Тук трябва да изкажа голямата си благодарност към представителството в България на фирма Ново Нордиск, без чиято изключителна финансова подкрепа този лагер нямаше да бъде реалност.

Втората смяна беше от 16 до 24 август на същото място, но с повече деца – 28, от които 15 бяха без придружител. Целта ни бе по-големите летовници да добият увереност, че могат да се справят сами, а родителите им да затвърдят доверието си към тях, а и към нас.

Заедно с нас бяха д-р Савова – детски ендокринолог от Университетската клиника в София и три медицински сестри от пловдивския медицински институт, които следяха хранителния режим и двигателната активност и обсъждаха всеки ден с всяко дете стойностите на кръвната захар и инсулиновите единици. Хубаво е, че всички деца бяха с перфектна кръвна захар край морето, много от тях намалиха с доста единици исулина – някои с 11-13 единици…

Накрая се изкушаваме да споменем някои от имената на тези, без чиято подкрепа всичко, което е превърнало това лято в една наистина вълшебна приказка едва ли е било възможно – спонсорите: Ново Нордиск, хотел „SPS“, КЦМ, Образцови аптеки, Ели Лили, агенция „Булгарреклама“, Областна управа гр. Пловдив, фирмите „Д-р Кескин“, „Топалов 99“ ООД, „АРЕХ“, „Родопски килими“ Асеноград, „Деница“ КТ, БУЛРИТЕСТ – Бургас, здравна агенция „КОНВЕКС“ ЕООД, „Всяка неделя“ ЕООД, „Ливеда Мед 2000“ ООД, Байер България, „Нанев гаорд“ ЕООД и др.

МНЕНИЯ

Д-р Радка САВОВА, ендокринолог в Националния център по ендокринология и диабет: „Морето е място за подобряване на метаболитния контрол, защото има съчетание от много фактори, като вода, слънце, двигателен режим и щастие. Положителният ефект, макар и временен, има добро общоукрепващо влияние върху децата“.

Нели Логофетова, координатор на сдружението за София: „Сред детските медицински сестри няма такива, които да са специализирани за диабетно болни деца. Затова твърде често, дори в детските градини, когато един малчуган получи хипогликемия, лелките се чудят как да реагират. Говорили сме с Института за медицински сестри в Пловдив да се въведе специалността детска диабетна сестра. Друга идея на сдружението ни е родителите да обменят опит как да се справят със спешните ситуации, тъй като много от тях са в отдалечени селища и не могат да стигнат навреме до болницата. Подготвя се и специален сайт, в който ще могат да общуват и малките“.

Михаил МИХАЙЛОВ

Novo Nordisk