ВКЛЮЧВАМЕ СЕ В МЕЖДУНАРОДНО ПРОУЧВАНЕ


vd 01/07/2005

Разпространението на затлъстяването достига епидемични размери по целия свят и особено в напредналите общества, а основните причини за това са заседналият начин на живот и непрекъснатият достъп до храна. Доказано е обаче, че натрупването на мастна тъкан в областта на корема е опасно, защото именно там се синтезират хирмони, които благоприятстват повишено артериално налягане и инсулин-резистентни състояния.

Международното проучване INTERHEART поставя коремното затлъстяване като втори по сила от девет ключови фактора за миокарден инфаркт и диабет тип 2. При това заболяването засяга и деца, особено в пубертета. Около 10% от тях са с абдоминално затлъстяване, а при 60-70-годишните този процент достига 45%. А 30-45 минути разходка дневно и рационален хранителен режим помагат да се избегне риска от коремно затлъстяване.

Разпространението на коремното затлъстяване в световен мащаб ще бъде изследвано в международно проучване IDEA, в което са включени над 50 страни. В България проучването се състоя на 22 и 23 юни т.г. при около 60 семейни лекари, избрани на случаен принцип, както и пациентите, които ги посетиха в посочените дни. Информацията е конфиденциална, а регистърът включва въпроси за пол, възраст, образование, служебно състояние, заболявания и тютюнопушене. Лекарите на място измерват ръста, теглото и обиколката на талията на пациентите. За рискови се смятат размери на талията над 102 см при мъжете и над 88 см при жените.

Национален координатор за България на международния регистър IDEA е доц. Сабина Захариева – ръководител на клиничен център по ендокринология и геронтология, началник Клиника по хипоталамус, хипофизарни, надбъбречни и гонадни заболявания.

Спонсор на международното проучване е фармацевтичната компания Санофи-Авентис.

Novo Nordisk