НОВИ ЛЕКАРСТВА В ПОЗИТИВНИЯ СПИСЪК01/07/2005

Общо 660 са лекарствата, които кандидатстват за включване в позитивния списък през тази година. Там са поместени всички медикаменти, от които НЗОК може да избира какво да плаща.

Част от лекарствата, които кандидатстват тази година са оригинални и нямат аналог, съобщиха от Министерството на здравеопазването. За списъка кандидатстват и всички лекарства, които не са били одобрени през миналата година. Фармацевтичните компании са подобрили показателите им, но комисията ще прецени дали това е станало в достатъчна степен. Одобряването на медикаментите зависи от тяхното качество, ефективност при лечението, безопасност и съотношението между ползата и цената им. В списъка намират място предимно медикаменти, които съдържат едно лекарствено вещество и могат да се вземат както в болнични, така и в извънболнични условия. Там не може да има лекарства, които се продават без рецепта. За съставянето на новия списък фармацевтичните производители и НЗОК на всяко тримесечие дават отчети в здравното министерство за продадените лекарства.

В момента в списъка има 2813 лекарства, които представляват 771 вещества или международни непатентни наименования. До 30 октомври комисията към Министерския съвет ще прецени колко от новите медикаменти да прибави към листата.