НОВИ ЛЕКАРСТВА В ПОЗИТИВНИЯ СПИСЪК


vd 01/07/2005

Общо 660 са лекарствата, които кандидатстват за включване в позитивния списък през тази година. Там са поместени всички медикаменти, от които НЗОК може да избира какво да плаща.

Част от лекарствата, които кандидатстват тази година са оригинални и нямат аналог, съобщиха от Министерството на здравеопазването. За списъка кандидатстват и всички лекарства, които не са били одобрени през миналата година. Фармацевтичните компании са подобрили показателите им, но комисията ще прецени дали това е станало в достатъчна степен. Одобряването на медикаментите зависи от тяхното качество, ефективност при лечението, безопасност и съотношението между ползата и цената им. В списъка намират място предимно медикаменти, които съдържат едно лекарствено вещество и могат да се вземат както в болнични, така и в извънболнични условия. Там не може да има лекарства, които се продават без рецепта. За съставянето на новия списък фармацевтичните производители и НЗОК на всяко тримесечие дават отчети в здравното министерство за продадените лекарства.

В момента в списъка има 2813 лекарства, които представляват 771 вещества или международни непатентни наименования. До 30 октомври комисията към Министерския съвет ще прецени колко от новите медикаменти да прибави към листата.

Novo Nordisk