Направи връзката! Диабет, съдово заболяване и инсулт


vd 01/07/2005

Над 40% от исхемичните мозъчни инсулти се дължат на диабета като самостоятелен рисков фактор или на съчетанието му с високо артериално налягане и нарушения в липидния профил.

„Инсултът може да бъде едно от тежките съдови усложнения на диабета, което води до сериозни увреждания, инвалидност или смърт“, обявиха Американската диабетна асоциация и Американската колегия на кардиолозите през май – месецът бе посветен в САЩ на национална образователна кампания за намаляване на невежеството по отношение на мозъчносъдовите инциденти, организирана под мотото: Направи връзката! Диабет, съдово заболяване и инсулт.

Статистическите данни показват, че сладките хора страдат от инсулт два до четири пъти по-често от останалите. Още по-тревожно е, че двама от трима души с диабет загиват от мозъчен инсулт или миокарден инфаркт.

Връзката между диабета и усложненията, засягащи хранещите мозъка и сърцето артерии е ясно установена, но не винаги й се отделя нужното внимание. Изследователите потвърдиха, че захарната болест е сериозен рисков фактор за развитието на инсулт или за съдова деменция (множество микроинсулти) и поради това са необходими повече усилия, за да се помогне на хората с диабет да намалят този риск.

Сред европейците на възраст под 65 години, диабетиците са пет пъти по-чести жертви на инсулта в сравнение с тези, които не страдат от захарна болест.

Хората с диабет и техните близки трябва да познават симптомите на мозъчната исхемия и инсулта и веднага да търсят спешна медицинска помощ.

Разпознай инсулта! Повикай бърза помощ! Спаси живот!

Нашият/ваш вестник публикува петте основни признаци на исхемичния инсулт/удар във февруарския си брой тази година.

Исхемичен инсулт настъпва когато тромб (съсирек) или запушена артерия прекъснат достъпа на кръв до хранената от тази артерия област на мозъка. Удар настъпва и когато се скъса стената на кръвоносен съд в мозъка, но този инсулт се нарича хеморагичен (в мозъчната тъкан се излива кръв). Неврологичната симптоматика зависи от засегната зона.

Лечението на исхемичния инсулт е най-ефективно в първите ТРИ ЧАСА от появата на симптомите. Напомняме най-честите признаци на това тежко за мозъка състояние:

– внезапна отпадналост или безчувственост, особено когато е само в едната половина на тялото

– внезапна обърканост или трудност за възприемане

– проблеми с говора

– замайване, нарушено равновесие и проблем с ходенето

– внезапно настъпило нарушение в зрението – едностранно или двустранно, двойно виждане

– внезапно силно главоболие

За намаляване на риска от инсулт, диабетиците трябва да бъдат подпомогнати да познават трите букви от азбуката (ABC-то) на добрия контрол:

А. А1с – гликиран (A1c) хемоглобин – този показател за степента на дълготраен контрол на кръвната глюкоза трябва да се следи на три месеца при диабет тип 1 и на шест месеца при диабет тип 2. Всеки диабетик трябва да знае стойността на своя A1c при последното му измерване.

B. Кръвно (на английски Blood) налягане под 130/80 милиметра живачен стълб, кръвното налягане трябва да се проверява при всеки контролен преглед

C. Холестерол (на англ. Cholesterol) – нивото на „лошия“ (холестерола в липопротеините с ниска плътност) трябва да бъде под 2.6 ммол/л и да се измерва всяка година

ABC-то може да се поддържа в желаните граници чрез подходящ хранителен план, физическа активност и лекарства, когато са нужни.

Колкото стойностите на ABC са по-близки до препоръчваните нива, толкова шансът да бъде избегнат инсултът е по-голям. Отказът от тютюнопушене и загубата на тегло, ако е необходимо, също подобряват този шанс.

Знаете ли вашето ABC?