Хирургичното лечение предотвратява ампутации при хора с диабет


vd 01/07/2005

Навременната хирургична намеса може да предотврати загубата на крайници при диабетиците с дълбоко и незаздравяващо разязвяване на стъпалото, показаха резултатите от проведено в САЩ проучване, публикувани през юли в списание Annals of Surgery.

Когато се развие остеомиелит (инфектиране на кости), отстраняването на умъртвените тъкани, дренирането на раната (спешна мярка!) и възстановянето на циркулацията с байпас, могат да намалят опасността от ампутация (резекция на крайни части от крака).

„Антибиотичната терапия не е достатъчна за излекуване на дълбоките инфектирани рани и за спасяването на крайниците. Необходимо е да се прилага комбинация от лекарства и хирургична намеса“, смятат авторите на проучването.

Те са наблюдавали 237 диабетици с незаздравяващи рани на палеца или на други части на стъпалото, при които комбинираният медикаментозен и хирургичен подход е спасил долния крайник в 80% от случаите!

Съдовата реконструкция е подобрила шансовете за заздравяване на раните три пъти.

Въпреки постигнатия успех за предотвратяване на ампутациите, хирурзите съветват на първо място да се положат всички усилия за избягване на появата на разязвявания на стъпалото.

„Ключът е в предотвратяването на раните на стъпалото, които могат да се усложнят с остеомиелит. Затова са необходими добри грижи за краката и отличен контрол на диабета“, е съветът към пациенти и лекари, които са ангажирани с проблема „диабетно стъпало“.

Novo Nordisk