Нови указания за профилактика на диабет тип 2


vd 01/06/2005

Диабетният център „Джослин“ в САЩ издаде през април нови указания за борба с епидемията от диабет тип 2. Този център носи името на своя основател д-р Елиът Джослин. Здравното заведение е филиал на Харвардския медицински университет и е „Светая светих“ в областта на световната диабетна наука и практика.

Диабет тип 2 е тясно свързан с наднормено тегло и затлъстяване. Понастоящем две трети от американците са със свръхкилограми и тревожен брой юноши имат сходен проблем. Вълната от затлъстяване драматично увеличава честотата на преддиабет и диабет тип 2.

За да се помогне на хората да загубят тегло или да избегнат появата на диабет, създателите на указанията препоръчват:

– не повече от 30-35% от дневните калории да бъдат набавяни от мазнини за сметка предимно на източници на моно- и полиненаситени мастни киселини

– дневният внос на фибри да бъде най-малко 20-35 грама

– да се постигне умерена загуба на тегло (половин килограм на седмица)

– да се осигури умерено движение 60 до 90 минути през повечето дни в седмицата, но не по-малко от 150-175 минути седмично да бъдат отделени за тази цел

„Новите препоръки имат за цел да подобрят инсулиновата чувствителност, сърдечносъдовото здраве и да намалят излишеството от хранителни и телесни тлъстини“, коментира д-р Джеймс Розенцвайг, водещ автор на документа.

Novo Nordisk