КОЛОНА НА РЕДАКТОРА


vd 01/06/2005

Основното събитие за нас през май бе, че парламентът каза „да“ на членството ни в Европейския съюз. Народното събрание ратифицира договора за присъединяване към ЕС, подписан на 25 април 2005 г. в Люксембург. От 234 присъствали депутати 231 подкрепиха ратификацията, двама от левицата се въздържаха – Ог. Сапарев и Ал. Паунов, които редовно гласуваха и против НАТО, а против се обяви само независимата Стела Банкова.

Президентът и премиерът претупаха тържественото заседание, започнало необичайно рано още в 8 ч. сутринта. Първанов отпътува за среща на балканските ръководители в Букурещ, а премиерът отиде на предизборно посещение в Ловеч. Церемонията приключи с чаша шампанско в парламентарното кафене, след което депутатите излязоха пред сградата на парламента и се снимаха за спомен.

Светът фокусира вниманието си върху парада в Москва за 60-годишнината от края на Втората световна война. Повече от 50 държавни лидери пристигнаха за юбилейните тържества. На трибуната до Владимир Путин стояха американският президент Джордж Буш, френският му колега Жак Ширак и германският канцлер Герхард Шрьодер. Сред присъстващите държавни ръководители бе и българският президент Георги Първанов.

Същевременно в. „Файнаншъл таймс“ публикува отворено писмо, в което 71 бивши десиденти и държавници осъждаха като „пародия“ честванията в Москва. Мнозина изглежда бяха забравили, че за Източна Европа Втората световна война завърши 45 години по-късно от цивилизования свят – с падането на Берлинската стена и разпадането на Съветския съюз.

Президентът на САЩ Джордж Буш реши да не разваля празника на руския си колега Путин и избегна неудобните въпроси. Мнозина очакваха срещата им край Москва да бъде помрачена от острите забележки на Буш в Рига за съветската окупация на прибалтийските страни и неспазването на демократичните права от Москва. Двамата обаче демонстрираха чудесни взаимоотношения, подчертавайки за пореден път своята решимост за борба с тероризма.

На 25 май, точно месец преди изборния ден, започна официалната предизборна кампания. Появиха се нови кандидати да ни управляват. Фолкпевецът Азис – почетен председател на „Евророма“, чийто председател пък е помилваният от вицепрезидента Марин Цветелин Кънчев – осъден на 6 години затвор, както и заместничката му манекенката Юлиана Кънчева. Депутатските столове от листите на Евророма атакуват още чалга-певците Анелия, Мария, Бони, рапърът Устата. А децата питат: „Татко, ако Азис влезе в парламента депутат ли ще е или депутатка?“…

Предизборен рог на изобилието се изсипа и над здравеопазването. Всички партии обещават да поставят пациента в центъра на системата и да му предоставят множество медицински услуги. Но не отговарят на въпроса откъде ще дойдат средствата за това. С парите на данъкоплатеца, които биха помогнали на здравеопазването, абдикиралата от него държава сега строи чешми и алеи, готви се да подарява лека кола, телевизори, компютри, мобифони – никому ненужни предизборни фойерверки.

Михаил МИХАЙЛОВ

Novo Nordisk