Диабетиците се нуждаят от инсулин часове след пица


vd 01/06/2005

Ако ядете пица, то тя може да се отрази върху контрола на кръвната ви глюкоза за цели осем часа, показаха резултатите от проучване на американски изследователи, публикавани през май в списание Diabetes Technology & Therapeutics.

Според д-р Робърт Габай и неговите колеги, всяка храна с високо съдържание на мазнини и въглехидрати се нуждае от инсулин за усвояване на глюкозата часове след консумирането й.

В проучването са участвали 24 души с диабет тип 1, които са били разделени на три групи. Първата група си е инжектирала цялото количество необходим болусен инсулин веднага преди изяждането на порция купешка пица. Втората група си е инжектирала половина от дозата и е програмирала инсулиновата си помпа така, че да подава втората половина през следващите четири часа. Третата група също си е инжектирала половината единици преди нахранване и е програмирала инсулиновата помпа да подава втората част от дозата през следващите осем часа. Всичките 24 участници са получили еднакво общо количество инсулин (равна доза).

Независимо от това, най-добър ефект върху кръвната глюкоза след нахранване е бил постигнат в третата група, която си е осигурила инсулин в течение на осем часа след изяждането на порцията пица.

Според авторите на проучването, този факт показва, че пицата може да се отрази върху контрола на кръвната глюкоза при хората с диабет тип 1 часове след нейното консумиране. Сходен ефект може да се очаква при всички храни с високо съдържание на мазнини и въглехидрати, е основният извод. Затова, не се препоръчва подобни храни да бъдат консумирани.

Необходими са допълнителни изследвания, които да посочат как диабетици тип 1, които не са на инсулинова помпа, могат да контролират кръвната си глюкоза след пица или друга храна с високо съдържание на мазнини и въглехидрати.

Novo Nordisk